×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Staňte se Grilmasterem!

Blýskněte se před rodinou a přáteli a připravte jim tu nejlepší grilovačku.
Staňte se opravdovým Grilmasterem tohoto léta a rozpalte více chutí!

  • Gril recepty
  • Soutěž
  • Desatero grilmastera

desatero
grilmastera

Neuspěcháš

Přinejmenším půl hodiny předem vyndejte maso z ledničky a nechte ho chvíli ležet, aby se jeho teplota dostala na pokojovou. Teplotní šok na grilu by i z kvalitního masa mohl udělat nešťastnou podrážku. Klidně mu dopřejte i hodinu, aby se nadechlo. Čas navíc bude maso potřebovat i po opečení - nechte ho chvilku odpočinout, nejlépe ještě zakryté alobalem. Dobré steaky potřebují klidně i 15 minut, aby se šťáva v mase dobře rozložila. Teprve potom se můžete pustit do jídla.

Nepodceníš

… přípravu! Bude to znít možná trochu banálně, ale představte si situaci, kdy je na roštu naloženo spoustu dobrot a dojde uhlí nebo plyn. Raději se před každou grilovačkou nezapomeňte ujistit, že máte dost na podpal a přesně víte, jak se s grilem pracuje.

Šikovné také je zapálit gril s předstihem, hlavně když čekáte hosty a používáte dřevěné uhlí. Vůně kouře navodí tu správnou atmosféru a taky si ušetříte nervy s tím, kdyby oheň nechtěl chytnout.

Nepřesolíš

Až budete maso nakládat, počkejte se solením až do momentu, kdy půjde maso na gril.

Do marinády sůl nepatří, vytahuje totiž z masa šťávu a to by pak bylo vysušené. Pohlídejte  si i kořenící směsi, do kterých výrobci sůl často přidávají. Nejlepší je vetřít sůl do masa před opékáním, nebo až na talíři. 

Nepřepálíš

Pro opékání masa musí být gril pořádně rozpálený, nicméně vysoká teplota nevyhovuje každému pokrmu. Ryby a drůbež se naopak lépe připraví při nižší teplotě, stejně tak zelenina nebo ovoce. Shrňte žhavé uhlíky stranou a nechte je sálat nepřímo.

 

 

Nepropíchneš

…vidličkou. Oblíbený nešvar je naložit na gril všechno najednou a pak postupně přesouvat a přerovnávat. S množstvím jídla se gril zahltí a snižuje se teplota, takže se maso nedokáže pěkně zatáhnout.

Lepší bude, když si připravíte všechno potřebné ke grilu a postupně opečete jednotlivé chody. Posouvání a otáčení jídlu tolik neškodí, ale připravujete se o pěkně vypečené proužky.

Aby se hezky udělaly, musí si pokrm na roštu chvilku poležet bez vyrušování. A když přijde čas ho otočit, použijte jedině grilovací kleště. Píchání vidličkou zbytečně uvolňuje šťávu a maso by se začalo trestuhodně vysušovat. 

Nezapomeneš na omáčky

Nebyla by to žádná pořádná grilovačka, kdyby chyběly nejrůznější dipy k namáčení masa či zeleniny.

Připravte si jich vždycky několik, protože dokážou jídlo zajímavě dochutit. Není to nic složitého, stačí pár surovin a je hotovo.

Nepřepečeš

Za oním napichováním se často skrývá snaha ujistit se, zda je maso dobře propečené. U burgeru či lososa je určitá míra nedopečenosti v pořádku, u steaku je pak vítána.

Pokud chcete mít jistotou například u kuřecího s kostí, dá se maso předpéct v troubě nebo převařit. U žeber je taková úprava dokonce vhodnější, protože by se jinak musela dlouho propékat a tím vysušit.

Uvařte je doměkka v nálevu se solí, octem, česnekem a kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř). Potřete marinádou a na grilu už jen čtvrt hodiny dopečte, aby se udělala hezká kůrčička.

Nepřeženeš to s masem

Kolem masa se toho u grilu točí hodně, ale i bez něj je to super. Rozhodně stojí za to udělat si opečenou kukuřici, zeleninové špízy, rozpéct sýry nebo voňavou česnekovou bagetu s bylinkami a olivovým olejem.

Zelenina se skvěle postará o přílohu i hlavní jídlo, že se vám po mase ani nezasteskne. Určitě také musíte vyzkoušet grilované ovoce. Meruňky, broskve, ananas i banány jsou jako sladká tečka nepřekonatelné. Nejlepší jsou jen tak samotné, ale dají se kombinovat i se zmrzlinou či jogurtem. 

Nezapomeneš na bylinky

Suché kořenící směsi dokážou v žáru grilu jediné, a to se spálit. Raději sáhněte po čerstvých bylinkách, které jsou v létě plné chuti a vůně. Stačí hrst například tymiánu, rozmarýnu a petrželky smíchat s nasekaným česnekem a citronovou šťávou a máte postaráno o skvělou marinádu.

Pokud bez kořenící směsi nemůžete být, nechte ji na mase dostatečně dlouho, aby se navlhčila. Díky tomu na grilu lépe obstojí a skutečně poslouží k ochucení masa.

Nezašpiníš

Až opečete a sníte poslední grilované dobroty, nezapomeňte rošt vyčistit. Možná se vám do toho nebude tak úplně chtít, ale při další grilovačce si budete děkovat. Všechny připečené kousky jídla a kapičky marinády je potřeba pečlivě odstranit, aby se na ohni dál nepřipalovaly.

Pokud by na špinavý rošt přišlo čerstvé jídlo, všechny zuhelnatělé kousky by se na ně přilepily. Nebylo by to nic zdravého a také by byla velká škoda dobrého jídla.

Nejlepší recepty
pro váš gril

klasický gril

(burgery, steaky, ryby)
Hovězí burger Chci recept
Steak s avokádovým dipem Chci recept
Grilované krevety s ananasem v kokosové marinádě Chci recept
Kuřecí špízy s koriandrovou marinádou Chci recept

netradiční gril

(zelenina, ovoce, sýry)
Lilkový burger Chci recept
Grilovaný hermelín s ořechy, medem a malinami Chci recept
Ovocný špíz s jogurtovým dipem Chci recept
Salát z grilované cukety se sýrem feta Chci recept

ke grilu

(dipy, marinády, omáčky)
Petrželové pesto Chci recept
Nejlepší cibulový dip Chci recept
Avokádový dip Chci recept
Domácí majonéza s petrželkou Chci recept

Další tipy najdete v aktuálním
ALBERT MAGAZÍNU 
nebo vám je každý čtvrtek budeme posílat na e-mail

Grilování v Albertu

Jak si ještě víc užít grilovačku s rodinou a kamarády?
Máme pro vás tip na tento týden.

Steaky

Burgery

klobásy

Jen tento týden

17. 7. - 23. 7.

Sdílej hambáč na Instáč

Jak soutěžit?
Hrajeme o: