Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Co budete potřebovat na staročeskou velikonoční nádivku s uzeným masem

7 včerejších rohlíků, nakrájených na kostičky
200 ml mléka
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
400 g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kostičky
30 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
2 hrsti nasekaných kopřiv
1 lžíce nasekané pažitky
1 lžíce nasekané petrželky + na ozdobu
½ lžičky prášku do pečiva
sůl, pepř, muškátový oříšek
kyselé okurky k podávání

Jak udělat velikonoční nádivku zdravější

Recept: jak na velikonoční nádivku s uzeným masem

  1. Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
  2. Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
  4. Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť
Pomohl vám recept?
640hodnocení4

Co byste o velikonoční nádivce měli vědět

U uzeného masa nejsou dány normy, které by zaručovaly minimální množství masa. Proto se při nákupu uzeného masa dívejte především na kvalitu. Tu vám zaručí množství masa ve výrobku.

Další videorecepty