Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

180 ml mléka
100 g moučkového cukru
30 g droždí
2 lžíce hrubé mouky
100 g másla
4 žloutky + 1 vejce na potření
300 g hladké mouky
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kury
mák, sezamové semínko, mandle, rozinky na zdobení

Postup přípravy

Z vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a hrubé mouky udělejte kvásek a nechte ho na teplem místě vzejit. Máslo se zbylým cukrem a žloutky utřete do pěny. Přidejte vzešlý kvásek, hladkou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, citronovou kůru a vše zpracujte na hladké nelepivé těsto. Nechte na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak znovu propracujte a nechte dalších 20 minut kynout. Z těsta udělejte asi 24 tenkých pramenů a různě je stáčejte. Jidášky rozložte na plech vyloženy pečícím papírem a nechte 15 minut kynout na teplém místě. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mákem, sezamem, mandlemi či rozinkami a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte na kovové mřížce vychladnout.

Pomohl vám recept?
18hodnocení4

Další videorecepty