Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJidáše
Albert logoAlbert logo
  • Jidáše

Jidáše

Těsto na velikonoční pečivo se zadělávalo vždy na Zelený čtvrtek - vy se do něj pusťte kdykoliv o Velikonocích.
Jidáše
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience

Složení
20 porcí
  • Máslo 120 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Cukr krupicový 100 g
  • Mléko 265 ml
  • Droždí sušené 1 ks
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Med
  • Rum
  • Máslo 120 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Sůl
  • Cukr krupicový 100 g
  • Mléko 265 ml
  • Droždí sušené 1 ks
  • Vaječný žloutek 4 ks
  • Citronová kůra 1 ks
  • Med
  • Rum

Příprava

1
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj 250 ml vlažného mléka. Do tekutiny nasypte droždí, přidejte 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto.
2
Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.
3
Z těsta oddělujte kousky asi po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály nebo esíčka. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete 1 žloutkem rozmíchaným s 15 ml mléka a pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu.
1
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj 250 ml vlažného mléka. Do tekutiny nasypte droždí, přidejte 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto.
2
Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.
3
Z těsta oddělujte kousky asi po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály nebo esíčka. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete 1 žloutkem rozmíchaným s 15 ml mléka a pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 10.12.2024

Platný ještě 24 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 20.11.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 24 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 3 dny

Od 04.12.2024 do 10.12.2024

Platný ještě 24 dní

Od 13.11.2024 do 31.12.2024

Platný ještě 17 dní

Od 04.12.2024 do 24.12.2024

Platný ještě 24 dní

Od 04.12.2024 do 31.12.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.