
Jarní ptáčci
Místo klasických jidášů můžete vyzkoušet tvarovat ptáčky či jiná zvířátka dle fantazie.

Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 24 porcí
- Máslo 85 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 80 g
- Mouka hladká 500 g
- Smetana na vaření 300 ml
- Muškátový květ mletý
- Kurkuma 1/2 člž
- Sůl 4 g
- Citron BIO 1/2 ks
- Hřebíček 48 ks
- Vejce 3 ks
- Med 2 plž
- Máslo 85 g
- Droždí čerstvé 25 g
- Cukr krupicový 80 g
- Mouka hladká 500 g
- Smetana na vaření 300 ml
- Muškátový květ mletý
- Kurkuma 1/2 člž
- Sůl 4 g
- Citron BIO 1/2 ks
- Hřebíček 48 ks
- Vejce 3 ks
- Med 2 plž
Příprava
- 1V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
- 2Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.
- 3Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- 4Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- 5Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.
- 6Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.
- 1V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
- 2Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.
- 3Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- 4Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- 5Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.
- 6Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.