Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Výborná staročeská zelňačka s klobásou

Výborná staročeská zelňačka s klobásou

Tradiční česká vydatná polévka, která se hodí na jakoukoli příležitost. Můžete ji udělat jako hlavní chod nebo jen tak na ochutnání navečer i na spravení po ránu.

Co budete potřebovat na staročeskou zelňačku s klobásou

400 g kysaného zelí
280 g brambor
sůl
kmín
barevný pepř
100 g másla
120 g hladké mouky
1 cibule
400 g moravské klobásy
250 ml mléka
100 g zakysané smetany
hladkolistá petržel

Jak udělat zelňačku zdravější

Recept jak na staročeskou zelňačku s klobásou

  1. Sceďte 400 g kysaného zelí a překrájejte je na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
  2. Nakrájejte 5 středně velkých brambor na drobné kostičky, dejte je do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
  3. Ze 100 g másla a 120 g hladké mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do hrnce s měkkým zelím a společně ještě povařte. Ke směsi přidejte vařené brambory, 1 nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte 1/4 litrem mléka a znovu povařte.
  4. Do hotové polévky zamíchejte 100 g zakysané smetany a dochuťte barevným pepřem. Servírujte ozdobené petrželkou. Hmm, ta je!
Pomohl vám recept?
325hodnocení4

Co byste o zelňačce měli vědět

Kysané zelí je zelí, které bylo kvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Takto upravené zelí může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který je označován za náš druhý mozek. S kvalitním střevním mikrobiomem souvisí naše imunita.

Další videorecepty