Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Snadný segedínský guláš

Snadný segedínský guláš

Segedín je klasikou českých restaurací. Jak ho jednoduše připravíte doma? Poradíme vám také, jak ho udělat zdravější.

Co budete potřebovat na segedínský guláš

1 kg vepřového plecka
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
3 lžíce sladké papriky
1 lžička kmínu
200 ml vývaru
1 lžíce rajčatového pyré
400 g kysaného zelí
1 kelímek zakysané smetany
sůl
pepř
špetka cukru
bobkový list

Jak udělat segedín zdravější

Alergeny

Mléko a výrobky z něj
Obiloviny obsahující lepek

Recept jak na segedínský guláš

  1. Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
  2. V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.
  3. Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou 1 cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.
  4. Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!
Pomohl vám recept?
95hodnocení4

Co byste o segedínu měli vědět

Zelí obsahuje vlákninu. Vepřové maso pak patří mezi červené druhy mas. Obsahuje velké množství bílkovin a vitaminů skupiny B. Vybírat bychom měli libové druhy vepřového masa.

Další videorecepty