
Růžové veggie burgery
Při letošním Valentýnu si můžete společně vychutnat tyto lahodné burgery. Jsou bez masa, a tak si na své přijdou i ti, kteří maso omezují.

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Americká
Veganské
Valentýn
Hlavní chod
Ingredience
Složení 2 porce
- Červená řepa BIO 1,5 ks
- Droždí čerstvé 15 g
- Mouka hladká 170
- Javorový sirup BIO 1 člž
- Sůl
- Olej olivový BIO 1 plž
- Mandlové mléko BIO 20 ml
- Sezam černý 2 člž
- Cizrna sterilovaná BIO 25 g
- Mrkev BIO 1/2 ks
- Ovesné vločky BIO 25 g
- Mouka rýžová BIO 25 g
- Pepř
- Citron BIO 1 ks
- Olej kokosový 1 plž
- Majonéza veganská 2 plž
- Salát little gem BIO 1 ks
- Rajče BIO 1 ks
- Cibule červená 1 ks
- Mikrobylinky 1 hrs.
- Červená řepa BIO 1,5 ks
- Droždí čerstvé 15 g
- Mouka hladká 170
- Javorový sirup BIO 1 člž
- Sůl
- Olej olivový BIO 1 plž
- Mandlové mléko BIO 20 ml
- Sezam černý 2 člž
- Cizrna sterilovaná BIO 25 g
- Mrkev BIO 1/2 ks
- Ovesné vločky BIO 25 g
- Mouka rýžová BIO 25 g
- Pepř
- Citron BIO 1 ks
- Olej kokosový 1 plž
Příprava
- 1Jednu řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, půlku řepy si nechte na placičky. Z oloupané, nastrouhané řepy vymačkejte šťávu do odměrky a doplňte vodou do 100 ml. Tekutinu vlijte do misky, ohřejte ji, aby byla vlažná, a rozdrobte do ní 15 g čerstvého droždí. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Potom zapracujte 170 g mouky, lžičku javorového sirupu, ½ lžičky soli a nakonec 10 g z nastrouhané řepy.
- 2Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo. Vložte ho do mísy lehce vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 2 stejné kousky, z těch vypracujte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Houstičky potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou olivového oleje a posypte sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.
- 3Mezitím rozmačkejte 25 g cizrny v misce pomocí mixéru nebo vidličky. Oloupejte půlku mrkve i červené řepy, nastrouhejte je najemno a přidejte k cizrně. Přidejte 25 g ovesných vloček, 25 g rýžové mouky, trošku soli a pepře a lžičku šťávy z citronu, vše dobře promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pak z těsta vytvarujte placičky na 2 burgery.
- 4Poté pečte houstičky na 230 °C v troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu. Rozehřejte v pánvi lžíci kokosového oleje a smažte burgery z každé strany 3–5 minut. Pak už jen stačí burgery poskládat. Housky rozřízněte, na spodní polovinu naneste veganskou majonézu, přidejte listy salátu, burger, plátky rajčete, kroužky červené cibule, čerstvé mikrobylinky a zavřete další polovinou housky potřenou majonézou.
- 1Jednu řepu oloupejte a nastrouhejte najemno, půlku řepy si nechte na placičky. Z oloupané, nastrouhané řepy vymačkejte šťávu do odměrky a doplňte vodou do 100 ml. Tekutinu vlijte do misky, ohřejte ji, aby byla vlažná, a rozdrobte do ní 15 g čerstvého droždí. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Potom zapracujte 170 g mouky, lžičku javorového sirupu, ½ lžičky soli a nakonec 10 g z nastrouhané řepy.
- 2Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo. Vložte ho do mísy lehce vymazané olivovým olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 2 stejné kousky, z těch vypracujte kuličky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Houstičky potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou olivového oleje a posypte sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.
- 3Mezitím rozmačkejte 25 g cizrny v misce pomocí mixéru nebo vidličky. Oloupejte půlku mrkve i červené řepy, nastrouhejte je najemno a přidejte k cizrně. Přidejte 25 g ovesných vloček, 25 g rýžové mouky, trošku soli a pepře a lžičku šťávy z citronu, vše dobře promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pak z těsta vytvarujte placičky na 2 burgery.
- 4Poté pečte houstičky na 230 °C v troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu. Rozehřejte v pánvi lžíci kokosového oleje a smažte burgery z každé strany 3–5 minut. Pak už jen stačí burgery poskládat. Housky rozřízněte, na spodní polovinu naneste veganskou majonézu, přidejte listy salátu, burger, plátky rajčete, kroužky červené cibule, čerstvé mikrobylinky a zavřete další polovinou housky potřenou majonézou.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.