
Rajská omáčka z trouby
Ingredience
2 | lžíce olivového oleje |
1 | velká cibule |
2 kg | hovězí zadní kýty bez kosti |
2 | lžičky třtinového cukru |
½ | lžičky skořice + 1 svitek skořice |
1 kg | rajčat |
1 | palice česneku |
1 | lžička červeného vinného octa |
sůl | |
pepř | |
hrst bazalkových lístků | |
snítky tymiánu | |
4 | bobkové listy |
kuličky nového koření | |
2 | plechovky rajčat |
Na bylinkové noky: | |
---|---|
400 g | brambor, typ B |
40 g | parmazánu |
100 g | hladké mouky |
sůl | |
pepř | |
2 | žloutky |
hladkolistá petrželka | |
majoránka |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Olej rozpalte v hrnci a opečte na něm dorůžova cibuli. Vložte maso a nechte jej ze všech stran zatáhnout a zhnědnout. Pak maso vyjměte a do hrnce vsypte cukr a skořici a směs nechte zkaramelizovat. Spodní část každého rajčete nařízněte do kříže a pak dejte do hrnce na cibuli, opatrně promíchejte, aby se rajčata obalila cibulí, ale zůstala v celku. Přidejte oloupané stroužky česneku, ocet, sůl, pepř, bazalku, tymián, bobkové listy, nové koření i svitek skořice. Doprostřed posaďte maso a navrch vyklopte rajčata z plechovky. Je-li potřeba, podlijte 100 ml vody a přiklopené dejte péct na 2–3 hodiny do trouby. Maso v průběhu pečení otáčejte a hodinu před koncem pečení připravte noky.
2. Brambory pečte hodinu, aby byly uvnitř měkké a svrchu křupavé. Trochu zchladlé přepulte a vnitřek všech brambor vydlabejte do mísy a rozmačkejte na kaši. Přidejte sýr, mouku, sůl, pepř i bylinky a promíchejte. Pak vmíchejte žloutky a hněťte, aby se vše spojilo do kompaktního těsta. Rozdělte jej na půlky a z každé vyválejte válec dlouhý asi 64 cm. Ten pokrájejte na 2cm kousky, promáčkněte je vidličkou a uvařte ve vroucí osolené vodě – asi 2–3 minuty.
3. Maso vyndejte z omáčky, vylovte i bobkové listy, nové koření a svitek skořice a omáčku rozmixujte. Poté ji propasírujte přes cedník a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Podávejte spolu s noky.