Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyPražský koláč
Albert logoAlbert logo
  • Pražský koláč
Pražský koláč

Pražský koláč

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Dezert

Ingredience2 porce

2 porce
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Mléko 950 ml
  • Cukr krupicový 310 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Vejce 2 ks
  • Sůl
  • Majonéza 250 g
  • Pudink vanilkový 130 g
  • Skořice mletá 1/2 člž
  • Mouka polohrubá 70 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 150 g
  • Máslo 240 g
  • Droždí čerstvé 42 g
  • Mléko 950 ml
  • Cukr krupicový 310 g
  • Mouka hladká 500 g
  • Vejce 2 ks
  • Sůl
  • Majonéza 250 g
  • Pudink vanilkový 130 g
  • Skořice mletá 1/2 člž
  • Mouka polohrubá 70 g
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Smetana ke šlehání 30%-33% 150 g
  • Máslo 240 g

Příprava

1
V misce promíchejte 50 ml vlažného mléka, 60 g cukru, droždí a nechte vzejít kvásek.
2
Do větší mísy vsypte hladkou mouku, přidejte 100 ml vlažného mléka, 1 vejce, majonézu, špetku soli a vzešlý kvásek. Hnětením vypracujte hladké, vláčné těsto. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte z nich koláče o průměru 20 cm. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a ještě nechte 30 minut na plechu kynout.
4
Mezitím připravte drobenku smícháním 70 g másla, polohrubé mouky, 70 g cukru a skořice.
5
Oba vykynuté koláče potřete rozšlehaným zbylým vejcem, posypte drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
6
Ze zbylých 800 ml mléka, pudinkového prášku, 150 g cukru a vanilkového cukru připravte podle návodu na obalu za stálého míchání hustý pudink. Hotový pudink překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Poté do krému přidejte kousky zbylého změklého másla a dohladka prošlehejte.
7
Smetanu ke šlehání ušlehejte dotuha a vmíchejte ji do krému.
8
Každý z koláčů podélně rozřízněte a spodní část potřete krémem. Přiklopte jejich druhou půlkou a dva pražské koláče máte hotové.
1
V misce promíchejte 50 ml vlažného mléka, 60 g cukru, droždí a nechte vzejít kvásek.
2
Do větší mísy vsypte hladkou mouku, přidejte 100 ml vlažného mléka, 1 vejce, majonézu, špetku soli a vzešlý kvásek. Hnětením vypracujte hladké, vláčné těsto. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte z nich koláče o průměru 20 cm. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a ještě nechte 30 minut na plechu kynout.
4
Mezitím připravte drobenku smícháním 70 g másla, polohrubé mouky, 70 g cukru a skořice.
5
Oba vykynuté koláče potřete rozšlehaným zbylým vejcem, posypte drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
6
Ze zbylých 800 ml mléka, pudinkového prášku, 150 g cukru a vanilkového cukru připravte podle návodu na obalu za stálého míchání hustý pudink. Hotový pudink překryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Poté do krému přidejte kousky zbylého změklého másla a dohladka prošlehejte.
7
Smetanu ke šlehání ušlehejte dotuha a vmíchejte ji do krému.
8
Každý z koláčů podélně rozřízněte a spodní část potřete krémem. Přiklopte jejich druhou půlkou a dva pražské koláče máte hotové.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 16 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 2 dny

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 16 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.