
Mini větrníky

Náročné
46-60 minut
4/5
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Olej slunečnicový 100 ml
- Voda 250 ml
- Sůl
- Mouka hladká 200 g
- Vejce 4 ks
- Smetana ke šlehání 500 ml
- Cukr moučkový
- Pomerančová kůra
- Olej slunečnicový 100 ml
- Voda 250 ml
- Sůl
- Mouka hladká 200 g
- Vejce 4 ks
- Smetana ke šlehání 500 ml
- Cukr moučkový
- Pomerančová kůra
Příprava
- 1Začněte odpalovaným těstem. V hluboké pánvi nebo v kastrolu smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli. Postavte na plotýnku a přiveďte směs k varu. Jakmile voda s olejem začne probublávat, postupně přisypte mouku. Mírně ztlumte oheň a důkladně míchejte, nejlépe rovnou vařečkou, dokud se hmota nepřestane lepit ke dnu.
- 2Základ těsta na větrníky přendejte do mísy a buď ručně, nebo v kuchyňském robotu míchejte, aby hmota zchladla na tělesnou teplotu. Rozklepněte 2 vejce do hrnku, trochu promíchejte a zapracujte do těsta. Totéž udělejte se zbývajícími vejci. Jinak by se tvořily hrudky.
- 3Plech vyložte pečicím papírem a na něj tužkou po rubu obkreslujte hrnek, aby se vám povedlo udělat všechny větrníčky stejně velké. Těstem naplňte cukrářský sáček a vykružte větrníky, začněte od středu. Rozehřejte troubu na 200 °C. Korpusy pečte půl hodiny, v horkovzdušné při 180°C. Troubu otevírejte co nejméně, unikala by pára, která je u odpalovaného těsta tajemstvím úspěchu. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a větrníčky pak podélně rozřízněte na poloviny.
- 4Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní kůru z pomerančů. Naplňte jí cukrářský sáček a šlehačkou ozdobte spodní části větrníčků. Přiklopte a poprašte cukrem.
- 1Začněte odpalovaným těstem. V hluboké pánvi nebo v kastrolu smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli. Postavte na plotýnku a přiveďte směs k varu. Jakmile voda s olejem začne probublávat, postupně přisypte mouku. Mírně ztlumte oheň a důkladně míchejte, nejlépe rovnou vařečkou, dokud se hmota nepřestane lepit ke dnu.
- 2Základ těsta na větrníky přendejte do mísy a buď ručně, nebo v kuchyňském robotu míchejte, aby hmota zchladla na tělesnou teplotu. Rozklepněte 2 vejce do hrnku, trochu promíchejte a zapracujte do těsta. Totéž udělejte se zbývajícími vejci. Jinak by se tvořily hrudky.
- 3Plech vyložte pečicím papírem a na něj tužkou po rubu obkreslujte hrnek, aby se vám povedlo udělat všechny větrníčky stejně velké. Těstem naplňte cukrářský sáček a vykružte větrníky, začněte od středu. Rozehřejte troubu na 200 °C. Korpusy pečte půl hodiny, v horkovzdušné při 180°C. Troubu otevírejte co nejméně, unikala by pára, která je u odpalovaného těsta tajemstvím úspěchu. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a větrníčky pak podélně rozřízněte na poloviny.
- 4Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní kůru z pomerančů. Naplňte jí cukrářský sáček a šlehačkou ozdobte spodní části větrníčků. Přiklopte a poprašte cukrem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.