
Pravá vánoční štola
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1/3 hrnku | mléka |
2/3 kostky | droždí |
lžíce | cukru |
lžíce | mouky |
Těsto | |
2 hrnky | hladké mouky |
1/2hrnku | cukru |
1/2 lžičky | soli |
špetka | muškátového oříšku |
1 a 1/2 hrnku | směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…) |
1 | hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy) |
1 lžička | citronové kůry z bio citronu |
1 kostka | másla (250 g) |
1 | žloutek |
1 lžíce | rumu |
1 hrnek | moučkového cukru na zasypání |
Postup přípravy
V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.