Na základě nařízení vlády upravujeme otvírací dobu na našich prodejnách.Vyhledat prodejnu Zavřít
Dárková karta

V Albertu si můžete zakoupit kartu, kterou lze nabít libovolnou částkou od 200 Kč do 1500 Kč.

×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Rozumím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   ROZUMÍM


Albert ČR
Recept Pravá vánoční štola

Inspirujte se podobnými recepty

Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Vepřový bůček na tymiánu 
Vepřový bůček na...
Vepřový bůček na tymiánu 
Vepřový bůček na tymiánu 
Ořechové zasněžené kuličky
Ořechové zasněžené...
Ořechové zasněžené kuličky
Ořechové zasněžené kuličky
Čokoládový salám z itálie 
Čokoládový salám z...
Čokoládový salám z itálie 
Čokoládový salám z itálie 

Pravá vánoční štola

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pravá vánoční štola

Dezert Snadné Česká Moučníky a koláče Vánoce Vegetariánské Magazín 11/2017 (Vánoční speciál) Počet porcí: 4 malé štoly
Průměrné hodnocení 4 (27)
Nezapomeňte na tradiční vánoční štolu zapečenou se sušeným ovocem a ořechy! Musí být posypaná silnou vrstvou cukru, aby připomínala Ježíška zavinutého v plenkách.

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Přihlaste se k odběru novinek

Vaše registrace už je téměř hotová.
Stačí už jen kliknout na odkaz v e-mailu, který jsme vám právě zaslali.

Inspirujte se podobnými recepty

Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Lehká rybí polévka
Vepřový bůček na tymiánu 
Vepřový bůček na...
Vepřový bůček na tymiánu 
Vepřový bůček na tymiánu 
Ořechové zasněžené kuličky
Ořechové zasněžené...
Ořechové zasněžené kuličky
Ořechové zasněžené kuličky
Čokoládový salám z itálie 
Čokoládový salám z...
Čokoládový salám z itálie 
Čokoládový salám z itálie 

Inspirujte se podobnými recepty