×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Pravá vánoční štola

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake

Pravá vánoční štola

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pravá vánoční štola

Dezert Snadné Česká Moučníky a koláče Vánoce Vegetariánské Magazín 11/2017 (Vánoční speciál) Počet porcí: 4 malé štoly
Průměrné hodnocení 5 (5)
Nezapomeňte na tradiční vánoční štolu zapečenou se sušeným ovocem a ořechy! Musí být posypaná silnou vrstvou cukru, aby připomínala Ježíška zavinutého v plenkách.

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake
Medový cheesecake

Inspirujte se podobnými recepty