×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Pravá vánoční štola

Inspirujte se podobnými recepty

Vepřové a kapří řízečky...
Vepřové a kapří...
Vepřové a kapří řízečky...
Vepřové a kapří řízečky...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Bramborový salát s telecím...
Bramborový salát s...
Bramborový salát s telecím...
Bramborový salát s telecím...

Pravá vánoční štola

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Pravá vánoční štola

Dezert Snadné Česká Moučníky a koláče Vánoce Vegetariánské Magazín 11/2017 (Vánoční speciál) Počet porcí: 4 malé štoly
Průměrné hodnocení 5 (9)
Nezapomeňte na tradiční vánoční štolu zapečenou se sušeným ovocem a ořechy! Musí být posypaná silnou vrstvou cukru, aby připomínala Ježíška zavinutého v plenkách.

Co budete potřebovat

Kvásek
1/3 hrnku mléka
2/3 kostky droždí
lžíce cukru
lžíce mouky
Těsto
2 hrnky hladké mouky
1/2hrnku cukru
1/2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
1 a 1/2 hrnku směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusnice, hrozinky, ananas, papája…)
1 hrnek směsi pokrájených ořechů (mandle, kešu, pistácie, para, vlašské, lískové ořechy)
1 lžička citronové kůry z bio citronu
1 kostka másla (250 g)
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 hrnek moučkového cukru na zasypání

Jak na to?

V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Inspirujte se podobnými recepty

Vepřové a kapří řízečky...
Vepřové a kapří...
Vepřové a kapří řízečky...
Vepřové a kapří řízečky...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s...
Brambory zapečené s hruškou a...
Brambory zapečené s hruškou a...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Bramborový salát s telecím...
Bramborový salát s...
Bramborový salát s telecím...
Bramborový salát s telecím...

Inspirujte se podobnými recepty