
Malinový koláč s mascarpone
Ingredience
NA KOLÁČ | |
225 g | hladké mouky, prosáté |
125 g | másla, studeného, nakrájeného na kousky |
80 g | moučkového cukru, prosátého |
3 | žloutky |
2 | lžičky vanilkového extraktu |
1 | lžíce ledové vody |
NA NÁPLŇ | |
500 g | mascarpone |
2 | lžičky citronové kůry, jemně nastrouhané |
80 g | moučkového cukru, prosátého + na posypání |
300 g | čerstvých malin |
Postup přípravy
Mouku, máslo a cukr zpracujte v robotu na jemnou drobenku. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a vodu a míchejte, dokud se nespojí v těsto. Vyklopte ho na moukou poprášenou pracovní plochu a propracujte rukama. Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma potravinářskými fóliemi na 3 mm silný obdélník. Formu na srnčí hřbet o rozměrech 33 × 9 cm lehce vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Těsto přeneste do formy, zarovnejte okraje a těsto na dně propíchejte vidličkou. Dejte na 30 minut do lednice. Na vychladlé těsto ve formě položte pečicí papír a nasypte „závaží“ – třeba suchý hrách nebo fazole. Pečte 10 minut, pak odstraňte zátěž a pečte ještě 10 minut. Zatímco se těsto peče, připravte si náplň. Mascarpone, citronovou kůru a cukr smíchejte v misce. Naneste na vychladlý korpus, vyjměte koláč z formy, posypte čerstvými malinami a pocukrujte.