Jidášky a pečení ptáčkové
Ingredience
300 ml | 12% smetany |
40 g | droždí |
80 g | cukru |
500 g | hladké mouky |
170 g | másla |
špetka soli | |
2 | žloutky |
kůra z 1 bio citronu | |
1 | vejce |
2 | lžíce medu |
Postup přípravy
Smetanu trochu ohřejte, jen tak, abyste v ní udrželi prst. Nadrobte do ní droždí, přidejte po lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít. Z másla odkrojte stranou 20 g a zbytek rozpusťte.
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Dobře propracujte. Pak mísu zakryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo a nechte zhruba hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na poloviny, poté na čtvrtiny a tak dál, až získáte 24 stejně velkých dílků těsta. Z každého uválejte pramen zhruba 20–25 cm dlouhý a stočte do spirálky, zavažte do uzlu nebo vytvarujte jako ptáčka.
Na plechu nechte jidášky ještě půl hodiny kynout. Než půjdou do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Trvá to 15–20 minut.
Med zahřejte, a až bude horký a tekutý, vmíchejte do něj zbylé máslo. Touto tekutinou potřete upečené jidášky a nechte vychladnout.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY