Jidášky a pečení ptáčkové
Co budete potřebovat
Jak na to?
Smetanu trochu ohřejte, jen tak, abyste v ní udrželi prst. Nadrobte do ní droždí, přidejte po lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít. Z másla odkrojte stranou 20 g a zbytek rozpusťte.
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Dobře propracujte. Pak mísu zakryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo a nechte zhruba hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na poloviny, poté na čtvrtiny a tak dál, až získáte 24 stejně velkých dílků těsta. Z každého uválejte pramen zhruba 20–25 cm dlouhý a stočte do spirálky, zavažte do uzlu nebo vytvarujte jako ptáčka.
Na plechu nechte jidášky ještě půl hodiny kynout. Než půjdou do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Trvá to 15–20 minut.
Med zahřejte, a až bude horký a tekutý, vmíchejte do něj zbylé máslo. Touto tekutinou potřete upečené jidášky a nechte vychladnout.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Jidášky a pečení ptáčkové
Co budete potřebovat
Jak na to?
Smetanu trochu ohřejte, jen tak, abyste v ní udrželi prst. Nadrobte do ní droždí, přidejte po lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít. Z másla odkrojte stranou 20 g a zbytek rozpusťte.
Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Dobře propracujte. Pak mísu zakryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo a nechte zhruba hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na poloviny, poté na čtvrtiny a tak dál, až získáte 24 stejně velkých dílků těsta. Z každého uválejte pramen zhruba 20–25 cm dlouhý a stočte do spirálky, zavažte do uzlu nebo vytvarujte jako ptáčka.
Na plechu nechte jidášky ještě půl hodiny kynout. Než půjdou do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Trvá to 15–20 minut.
Med zahřejte, a až bude horký a tekutý, vmíchejte do něj zbylé máslo. Touto tekutinou potřete upečené jidášky a nechte vychladnout.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio