Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Při svatomartinských hodech nepřijde nic nazmar. Ze zbytku pečené husy připravíte vydatný kaldoun. Jedná se vlastně o klasický vývar z pečených kostí zjemněný smetanou, který lze obohatit o droby, knedlíčky či noky.

Ingredience

zbytek kostí a masa z pečené husy
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla
sůl, pepř
½ lžičky muškátového oříšku
4 lžíce hladké mouky
150 ml smetany na vaření
hrst hladkolisté petržele
Bylinkové knedlíčky
1 a ½ starší housky
30 g másla
250 g hrubé krupice
250 ml horkého husího vývaru
sůl
½ hrsti hladkolisté petržele
½ svazku pažitky

Postup přípravy

Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu. 
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou. 

Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.

Pomohl vám recept?
1hodnocení5

Další videorecepty