×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka...
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými...
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami

Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Co budete potřebovat

zbytek kostí a masa z pečené husy
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla
sůl, pepř
½ lžičky muškátového oříšku
4 lžíce hladké mouky
150 ml smetany na vaření
hrst hladkolisté petržele
Bylinkové knedlíčky
1 a ½ starší housky
30 g másla
250 g hrubé krupice
250 ml horkého husího vývaru
sůl
½ hrsti hladkolisté petržele
½ svazku pažitky

Jak na to?

Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu. 
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou. 

Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky

Polévka Velmi snadné Pažitka , Petržel kadeřavá Magazín 11/2018 Počet porcí: 6-8
(0)
Sbírejte body a nechejte vyrůst jaro u vás doma
Při svatomartinských hodech nepřijde nic nazmar. Ze zbytku pečené husy připravíte vydatný kaldoun. Jedná se vlastně o klasický vývar z pečených kostí zjemněný smetanou, který lze obohatit o droby, knedlíčky či noky.

Co budete potřebovat

zbytek kostí a masa z pečené husy
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla
sůl, pepř
½ lžičky muškátového oříšku
4 lžíce hladké mouky
150 ml smetany na vaření
hrst hladkolisté petržele
Bylinkové knedlíčky
1 a ½ starší housky
30 g másla
250 g hrubé krupice
250 ml horkého husího vývaru
sůl
½ hrsti hladkolisté petržele
½ svazku pažitky

Jak na to?

Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu. 
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou. 

Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.

Další recepty a články

Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Staročeská zelňačka s klobásou
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami
Salát s červenými bramborami

Inspirujte se podobnými recepty

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019

V Albertu se snažíme mít pro vás vždy něco navíc.
Vyberte si u nás jednu z jedenácti bylinek nebo rostlinek a vypěstujte si jaro u vás doma.
Zjistěte, jak pěstovat u sebe v bytě a nejlépe využít v kuchyni

Vytiskněte si herbář s originální ilustrací a využijte ho třeba
jako plakát do vaší kuchyně.

Získejte bylinku v naší sběratelské akci
Minizahrádka
s truhlíkem
sleva 45 %
15 bodů + 6490 bez bodů 11990

set samozavlažovacího truhlíku, substrátu a semínek dle výběru
pažitka / petržel / jahoda
rajče / máta / chili

Konvička 2 l
Různé barevné varianty
sleva 60 %
15 bodů + 1990 bez bodů 4990

plastová konvička vhodná na zalévání rostlin v interiéru i exteriéru

NECHEJTE VYRŮST

JARO U VÁS DOMA

Sbírejte body v Albertu a vypěstujte si čerstvé bylinky.

Body můžete uplatnit až do 14. 5. 2019