
Husí kaldoun s bylinkovými knedlíčky
Ingredience
zbytek kostí a masa z pečené husy | |
2 | cibule |
7 | mrkví |
5 | petrželí |
½ | celeru |
2 | bobkové listy |
5 | kuliček nového koření |
8 | kuliček černého pepře |
50 g | másla |
sůl, pepř | |
½ | lžičky muškátového oříšku |
4 | lžíce hladké mouky |
150 ml | smetany na vaření |
hrst hladkolisté petržele | |
Bylinkové knedlíčky | |
---|---|
1 a ½ | starší housky |
30 g | másla |
250 g | hrubé krupice |
250 ml | horkého husího vývaru |
sůl | |
½ | hrsti hladkolisté petržele |
½ | svazku pažitky |
Postup přípravy
Do velkého hrnce vložte kosti i se zbytky masa, přidejte jednu cibuli, tři mrkve, dvě petržele a čtvrtku celeru nakrájeného nahrubo. Vsypte koření a zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni tři až čtyři hodiny.
Zbylou zeleninu nakrájejte na kousky. Rozpusťte polovinu másla, opečte na něm cibuli dosklovata. Přisypte zbytek zeleniny a krátce orestujte. Zalijte hotovým husím vývarem (350 ml vývaru si nechte stranou na jíšku a knedlíky), osolte i opepřete. Přiveďte k mírnému varu.
Rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a restujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a pečlivě promíchejte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě 20 minut vařte. Nakonec vlijte smetanu. Před podáváním ozdobte petrželkou.
Housky nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Do větší mísy vsypte krupici, zalijte ji vývarem a promíchejte. Přidejte housky, osolte, přisypte nasekané bylinky a nechte deset minut odpočívat.
Z hmoty vypracujte čtyři menší koule a zvolna vařte v osolené vodě 15 minut.