Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Dýňový koláč s kandovaným zázvorem

Dýňový koláč s kandovaným zázvorem

Ingredience

1 středně velká dýně Hokkaido
250 g karamelových sušenek
110 g másla
2 vejce
2 lžíce zakysané smetany
4 lžíce javorového sirupu
půl citronu
1 lžička směsi mletého koření: hřebíček, skořice a muškátový oříšek
2 lžíce nakrájeného kandovaného zázvoru
100 g směsi ořechů
šlehačka na ozdobení

Postup přípravy

Dýni překrojte na polovinu a vydlabejte semínka. Oloupejte slupku a nakrájejte na kostky. Do většího hrnce dejte na dno cca 3 cm vody a umístěte cedník tak, aby se nedotýkal vody. Vložte do něj nakrájenou dýni, přiklopte pokličkou a nechte vařit v páře do změknutí, zhruba 15 minut. Poté rozmixujte dohladka
a nechte vychladnout.
Sušenky rozsekejte v mixéru úplně najemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a propracujte na těsto. Použijte koláčovou formu o průměru 20 cm a sušenkovou hmotu rovnoměrně natlačte na dno i do stran.
Dýňové pyré vyšlehejte s vejci, zakysanou smetanou, javorovým sirupem a citronem. Vmíchejte také koření a nakrájený kandovaný zázvor. Nalijte na připravený korpus a uhlaďte.
Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut, až se dýňový krém zpevní po okrajích. Uprostřed může být ještě trochu vláčný. Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Před podáváním ozdobte nasekanými ořechy a šlehačkou.

Pomohl vám recept?
5hodnocení4

Další videorecepty