Albert logo
  • Dýňová polévka za pár minut

Dýňová polévka za pár minut

Ponořte se do podzimní pohodové nálady s tímto receptem na dýňovou polévku. Pokud chcete připravit něco teplého, voňavého a rychlého, je tato dýňová polévka perfektní volbou. Kombinace jemné dýně Hokkaidó, citrusového nádechu a krémové textury vás zahřeje a potěší chuťové pohárky.
Dýňová polévka za pár minut
Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Halloween
Polévka

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Dýně Hokkaidó 1 kg
  • Česnek 1 strouž.
  • Cibule 1 ks
  • Vývar zeleninový 900 ml
  • Pomerančová kůra
  • Zázvor mletý 1 člž
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Sůl
  • Mléko 300 ml
  • Smetana ke šlehání 5 plž
  • Dýňová semínka
  • Pepř
  • Máslo 3 plž
  • Dýně Hokkaidó 1 kg
  • Česnek 1 strouž.
  • Cibule 1 ks
  • Vývar zeleninový 900 ml
  • Pomerančová kůra
  • Zázvor mletý 1 člž
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Sůl
  • Mléko 300 ml
  • Smetana ke šlehání 5 plž
  • Dýňová semínka
  • Pepř
  • Máslo 3 plž

Příprava

  1. 1
    Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.
  2. 2
    Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
  3. 3
    Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka.
  4. 4
    Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.
  1. 1
    Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.
  2. 2
    Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
  3. 3
    Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka.
  4. 4
    Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Zajímavosti o dýni
    Dýně je vlastně bobule! Botanicky se dýně řadí mezi bobule (stejně jako meloun nebo okurka), a to díky své dužině a semínkům uvnitř. Ačkoli ji v kuchyni často považujeme za zeleninu, je to ve skutečnosti ovoce!
  • Jaké druhy dýní jsou vhodné na vaření?
    Hokkaido
    • Chuť: Sladká, jemně oříšková
    • Využití: Krémové polévky, pyré, pečení, rizoto
    • Zajímavost: Není potřeba loupat, slupka změkne při vaření
    Máslová dýně (Butternut squash)
    • Chuť: Jemná, máslová, sladší
    • Využití: Polévky, kaše, pečení, hranolky
    • Zajímavost: Má velmi málo semínek, takže se skvěle zpracovává
    Muškátová dýně (Muscat de Provence)
    • Chuť: Výrazná, kořeněná, lehce sladká
    • Využití: Polévky, dušená jídla, džemy
    • Zajímavost: Vypadá jako obří dýně s hlubokými žebry, často se používá i na Halloween
    Špagetová dýně
    • Chuť: Neutrální, lehce oříšková
    • Využití: Náhrada těstovin, zapékání
    • Zajímavost: Po upečení se její dužina rozpadne na vlákna připomínající špagety
    Goliáš (Obří dýně)
    • Chuť: Neutrální, lehce vodnatá
    • Využití: Polévky, kompoty, pečení
    • Zajímavost: Největší druh dýně, dosahuje i desítek kilogramů
  • Historie dýňové polévky
    Dýňová polévka má kořeny nejen v evropské kuchyni, ale i v tradiční americké – v některých oblastech se dýňová polévka podávala už v 17. století jako součást podzimních slavností. Dýně byla totiž jednou z prvních plodin, které kolonisté pěstovali.
  • Více dýňové inspirace
    Pokud hledáte více dýňové 🎃 inspirace, určitě si nenechte ujít stránku s TOP výběrem dýňových receptů, kde najdete širokou škálu nápadů.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2025 do 04.11.2025

Platný ještě 19 dní

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 5 dní

Od 29.10.2025 do 04.11.2025

Platný ještě 5 dní

Od 22.10.2025 do 04.11.2025

Platný ještě 19 dní

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.