
Dýňová polévka za pár minut
Typický podzimní recept na přípravu chutné a jednoduché dýňové polévky. Polévku s nádechem citrusů budete mít hotovou do půl hodiny. Na ozdobu můžete použít i hoblinky parmezánu.

Velmi snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Halloween
Polévka
Ingredience
Složení 8 porcí
- Dýně Hokkaidó 1 kg
- Česnek 1 strouž.
- Cibule 1 ks
- Vývar zeleninový 900 ml
- Pomerančová kůra
- Zázvor mletý 1 člž
- Citronová šťáva 1 plž
- Sůl
- Mléko 300 ml
- Smetana ke šlehání 5 plž
- Dýňová semínka
- Pepř
- Máslo 3 plž
- Dýně Hokkaidó 1 kg
- Česnek 1 strouž.
- Cibule 1 ks
- Vývar zeleninový 900 ml
- Pomerančová kůra
- Zázvor mletý 1 člž
- Citronová šťáva 1 plž
- Sůl
- Mléko 300 ml
- Smetana ke šlehání 5 plž
- Dýňová semínka
- Pepř
- Máslo 3 plž
Příprava
- 1Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.
- 2Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
- 3Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka.
- 4Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.
- 1Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.
- 2Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
- 3Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka.
- 4Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Zajímavosti o dýni Dýně je vlastně bobule! Botanicky se dýně řadí mezi bobule (stejně jako meloun nebo okurka), a to díky své dužině a semínkům uvnitř. Ačkoli ji v kuchyni často považujeme za zeleninu, je to ve skutečnosti ovoce!Jaké druhy dýní jsou vhodné na vaření? Hokkaido- Chuť: Sladká, jemně oříšková
- Využití: Krémové polévky, pyré, pečení, rizoto
- Zajímavost: Není potřeba loupat, slupka změkne při vaření
- Chuť: Jemná, máslová, sladší
- Využití: Polévky, kaše, pečení, hranolky
- Zajímavost: Má velmi málo semínek, takže se skvěle zpracovává
- Chuť: Výrazná, kořeněná, lehce sladká
- Využití: Polévky, dušená jídla, džemy
- Zajímavost: Vypadá jako obří dýně s hlubokými žebry, často se používá i na Halloween
- Chuť: Neutrální, lehce oříšková
- Využití: Náhrada těstovin, zapékání
- Zajímavost: Po upečení se její dužina rozpadne na vlákna připomínající špagety
- Chuť: Neutrální, lehce vodnatá
- Využití: Polévky, kompoty, pečení
- Zajímavost: Největší druh dýně, dosahuje i desítek kilogramů


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.