Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Velmi jednoduchá a hustá čočková polévka s kořenovou zeleninou a houskovými krutónky. Máme pro vás také několik dalších variant této luštěninové klasiky.

Ingredience

1 stroužek česneku
1 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
2 lžíce olivového oleje
1-1/2 hrnku čočky
1-1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sladké papriky
1 kostka zeleninového bujonu
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
housky

Postup přípravy

1. Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

2. V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

3. Zvyku přebírat čočku se asi nezbavím. Kamínek mezi ní sice najdu jen vyjímečně, ale dělávala to tak moje babička, takže není důvod to měnit. Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

4. Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Tip - Opečené housky někdy nahradím slaninou. Na tenko nakrájenou ji vysmahnu v troubě a nadrobím.

Pomohl vám recept?
235hodnocení4

Další videorecepty