
Brambory zapečené se sýrem a s tymiánem
Pokud preferujete bylinky, vyzkoušejte tento recept na zapečené brambory se sýrem a s tymiánem a nechte se chutí i vůní přenést na jih Francie. kterou je tento recept inspirován.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Bezlepkové
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Olej olivový 1/2 plž
- Bílé víno suché 100 ml
- Slanina vcelku 100 g
- Cibule 1 ks
- Brambory typu A 6 ks
- Sůl
- Sýr Port Salut 200 g
- Tymián čerstvý
- Bageta
- Smetana ke šlehání 40% 125 ml
- Pepř
- Olej olivový 1/2 plž
- Bílé víno suché 100 ml
- Slanina vcelku 100 g
- Cibule 1 ks
- Brambory typu A 6 ks
- Sůl
- Sýr Port Salut 200 g
- Tymián čerstvý
- Bageta
- Smetana ke šlehání 40% 125 ml
- Pepř
Příprava
- 1Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, slaninu a opékejte, až cibule zesklovatí, trvá to 5–10 minut.
- 3Přilijte víno, nechte ho 2–3 minuty odpařovat, pak přisypte brambory a duste je 10–15 minut.
- 4Osolte, opepřete, přilijte smetanu, minutu povařte a pak stáhněte z ohně.
- 5Polovinu bramborové směsi rozložte do pekáčku, posypte polovinou sýra, naneste zbytek brambor a posypte druhou polovinu sýra. Zapékejte dozlatova asi 45 minut, sýr by měl bublat a brambory změknout.
- 6Podávejte horké s křupavým bílým pečivem.
- 1Předehřejte troubu na 180 °C.
- 2V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, slaninu a opékejte, až cibule zesklovatí, trvá to 5–10 minut.
- 3Přilijte víno, nechte ho 2–3 minuty odpařovat, pak přisypte brambory a duste je 10–15 minut.
- 4Osolte, opepřete, přilijte smetanu, minutu povařte a pak stáhněte z ohně.
- 5Polovinu bramborové směsi rozložte do pekáčku, posypte polovinou sýra, naneste zbytek brambor a posypte druhou polovinu sýra. Zapékejte dozlatova asi 45 minut, sýr by měl bublat a brambory změknout.
- 6Podávejte horké s křupavým bílým pečivem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
TIP na variace zapečených brambor Máme pro vás několik skvělých tipů na recepty na oblíbené zapečené brambory. Nejoblíbenějším receptem je recept na francouzské brambory, které jsou klasickým českým receptem. Nebo na chutě bohatý recept na zapečené brambory. Pro milovníky sýrových pokrmů je tu brambory zapečené s cibulí a čedarem, které kombinují jemnost sýra s křupavostí cibule. A pro ty, kteří hledají něco speciálního, jsou tu plněné pečené brambory, které vás překvapí svou bohatou chutí a plností. Tyto tipy na recepty určitě vyzkoušejte a sami uvidíte, jak bude vašim strávníkům chutnat.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.