
Burgerové housky z bramborového těsta

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Grilování
Hlavní chod
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 85 g
- Brambory vařené 200 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Mléko plnotučné 300 ml
- Mouka hladká 315 g
- Mouka chlebová 250 g
- Vejce 2 ks
- Sůl
- Cukr krupicový 40 g
- Tymián čerstvý
- Sezam
- Máslo 85 g
- Brambory vařené 200 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Mléko plnotučné 300 ml
- Mouka hladká 315 g
- Mouka chlebová 250 g
- Vejce 2 ks
- Sůl
- Cukr krupicový 40 g
- Tymián čerstvý
- Sezam
Příprava
- 1Nejdříve připravte kvásek. Smíchejte ⅓ mléka o pokojové teplotě s jednou lžící cukru a hladké pšeničné mouky. Lehce promíchejte a a přidejte na menší kousky nadrobené droždí. Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Bude to trvat cca 10-15 minut.
- 2Do mísy vsypte obě mouky, zbytek cukru a špetku soli. Promíchejte a přidejte na jemno nastrouhané brambory, vejce, máslo o pokojové teplotě, zbylé mléko a kvásek. Vše smíchejte a vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
- 3Vykynuté těsto přemístěte na pomoučněný vál a rozdělte ho na 12 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujte kulaté housky.
- 4Housky přemístěte na plech vyloženým pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
- 5Troubu rozpalte na 180°C.
- 6Každou housku pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte buď sezamem nebo mořskou solí a tymiánem. Pečte 15 minut do zezlátnutí a pak nechte vychladnout na mřížce.
- 1Nejdříve připravte kvásek. Smíchejte ⅓ mléka o pokojové teplotě s jednou lžící cukru a hladké pšeničné mouky. Lehce promíchejte a a přidejte na menší kousky nadrobené droždí. Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Bude to trvat cca 10-15 minut.
- 2Do mísy vsypte obě mouky, zbytek cukru a špetku soli. Promíchejte a přidejte na jemno nastrouhané brambory, vejce, máslo o pokojové teplotě, zbylé mléko a kvásek. Vše smíchejte a vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.
- 3Vykynuté těsto přemístěte na pomoučněný vál a rozdělte ho na 12 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujte kulaté housky.
- 4Housky přemístěte na plech vyloženým pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
- 5Troubu rozpalte na 180°C.
- 6Každou housku pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte buď sezamem nebo mořskou solí a tymiánem. Pečte 15 minut do zezlátnutí a pak nechte vychladnout na mřížce.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.