
Křupavé pivní rohlíky

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Párty
Snídaně
Ingredience
Složení 12 porcí
- Mouka hladká 220 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Pivo světlé 200 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1 člž
- Sádlo 30 g
- Mléko polotučné 1 člž
- Sůl 1 plž
- Vejce 1 ks
- Mouka hladká 220 g
- Mouka polohrubá 200 g
- Pivo světlé 200 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1 člž
- Sádlo 30 g
- Mléko polotučné 1 člž
- Sůl 1 plž
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Do mísy nasypte 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj 200 ml vlažného piva. Do piva rozdrobte 30 g droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 minut vzejít kvásek. Přisypte lžičku soli, přidejte 30 g sádla pokojové teploty, žloutek a vypracujte hladké pružné těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- 2Pak těsto přendejte na pracovní plochu pomoučenou zbylou moukou a nakrájejte ho na 12 kousků. Z každého válečkem vyválejte placku ve tvaru trojúhelníku a poté zarolujte od široké strany k úzké do tvaru rohlíku. Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut přikryté utěrkou kynout.
- 3Vykynuté rohlíky potřete mašlovačkou bílkem rozmíchaným s lžičkou mléka a špetkou soli, posypte hrubou solí a pečte 10 minut v troubě na 190 °C dozlatova.
- 4Nechte vychladnout a pak už je stačí jen namazat domácí paštikou, pomazánkou dle vaší chuti, doplnit oblíbeným sýrem či si je vychutnat jen tak – samotné. A samozřejmě zapíjejte dobrým pivem. Na zdraví!
- 1Do mísy nasypte 200 g hladké a 200 g polohrubé mouky, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj 200 ml vlažného piva. Do piva rozdrobte 30 g droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 minut vzejít kvásek. Přisypte lžičku soli, přidejte 30 g sádla pokojové teploty, žloutek a vypracujte hladké pružné těsto. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- 2Pak těsto přendejte na pracovní plochu pomoučenou zbylou moukou a nakrájejte ho na 12 kousků. Z každého válečkem vyválejte placku ve tvaru trojúhelníku a poté zarolujte od široké strany k úzké do tvaru rohlíku. Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut přikryté utěrkou kynout.
- 3Vykynuté rohlíky potřete mašlovačkou bílkem rozmíchaným s lžičkou mléka a špetkou soli, posypte hrubou solí a pečte 10 minut v troubě na 190 °C dozlatova.
- 4Nechte vychladnout a pak už je stačí jen namazat domácí paštikou, pomazánkou dle vaší chuti, doplnit oblíbeným sýrem či si je vychutnat jen tak – samotné. A samozřejmě zapíjejte dobrým pivem. Na zdraví!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.