
Křupavé domácí rohlíky jako od mistra pekaře
Když ráno zavoní čerstvé rohlíky, chce se vstávat i tomu největšímu spáči. Dozlatova upečené, křupavé a s kvalitním bio máslem chutnají nejlépe.

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Pečivo
Ingredience
Složení 8 porcí
- Mléko plnotučné 260 ml
- Cukr krupicový 1 plž
- Droždí čerstvé 42 g
- Mouka hladká 500 g
- Olej slunečnicový 30 ml
- Sádlo 30 g
- Sůl 1/2 člž
- Vejce 1 ks
- Mák nemletý 5 g
- Mléko plnotučné 260 ml
- Cukr krupicový 1 plž
- Droždí čerstvé 42 g
- Mouka hladká 500 g
- Olej slunečnicový 30 ml
- Sádlo 30 g
- Sůl 1/2 člž
- Vejce 1 ks
- Mák nemletý 5 g
Příprava
- 1V malé misce promíchejte 100 ml vlažného mléka se lžící cukru a rozdrobenou kostkou droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zabere to přibližně 10 minut.
- 2Do velké mísy vsypte 500 g hladké mouky, vlijte kvásek, 160 ml mléka, 30 ml oleje a 30 g sádla a přidejte ½ lžičky soli. Vše důkladně propracujte a uhněťte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 45 minut kynout.
- 3Po vykynutí vyjměte těsto na pomoučený vál a rozdělte ho na 8 kusů. Z každého kousku vyválejte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout dalších 10 minut. Poté válečkem z bochánků vyválejte těsto do tvaru trojúhelníku. Spodní strany trojúhelníků začněte rolovat směrem k cípu, dokud nevznikne váleček. Poté na koncích zahněte do tvaru půlměsíce.
- 4Připravené rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte 5 g máku. Rohlíky pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Rohlíky by měly mít zlatohnědou barvu. Za tuto snídani vám budou doma líbat ruce.
- 1V malé misce promíchejte 100 ml vlažného mléka se lžící cukru a rozdrobenou kostkou droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zabere to přibližně 10 minut.
- 2Do velké mísy vsypte 500 g hladké mouky, vlijte kvásek, 160 ml mléka, 30 ml oleje a 30 g sádla a přidejte ½ lžičky soli. Vše důkladně propracujte a uhněťte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 45 minut kynout.
- 3Po vykynutí vyjměte těsto na pomoučený vál a rozdělte ho na 8 kusů. Z každého kousku vyválejte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout dalších 10 minut. Poté válečkem z bochánků vyválejte těsto do tvaru trojúhelníku. Spodní strany trojúhelníků začněte rolovat směrem k cípu, dokud nevznikne váleček. Poté na koncích zahněte do tvaru půlměsíce.
- 4Připravené rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte 5 g máku. Rohlíky pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Rohlíky by měly mít zlatohnědou barvu. Za tuto snídani vám budou doma líbat ruce.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat rohlíky zdravější Hladkou mouku můžete nahradit hladkou moukou špaldovou. Pokud chcete rohlíky bez laktózy, tak mléko můžete nahradit vodou a máslo kvalitním řepkovým olejem. Sádlo můžete taktéž nahradit olejem.Co byste o máku měli vědět Mák bychom si měli v jídelníčku dopřát pravidelně. Obsahuje v sobě všechny základní živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy. Mák patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vápníku.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.