
Výborná staročeská zelňačka s klobásou
Tradiční česká vydatná polévka, která se hodí na jakoukoli příležitost. Můžete ji udělat jako hlavní chod nebo jen tak na ochutnání navečer i na spravení po ránu.

Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Klobása moravská 400 g
- Máslo 100 g
- Zelí kysané 400 g
- Brambory 280 g
- Sůl
- Kmín celý
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Mouka hladká 120 g
- Petržel hladkolistá
- Zakysaná smetana 100 g
- Mléko 250 ml
- Klobása moravská 400 g
- Máslo 100 g
- Zelí kysané 400 g
- Brambory 280 g
- Sůl
- Kmín celý
- Pepř
- Cibule 1 ks
- Mouka hladká 120 g
- Petržel hladkolistá
- Zakysaná smetana 100 g
- Mléko 250 ml
Příprava
- 1Sceďte 400 g kysaného zelí a překrájejte je na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
- 2Nakrájejte 5 středně velkých brambor na drobné kostičky, dejte je do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
- 3Ze 100 g másla a 120 g hladké mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do hrnce s měkkým zelím a společně ještě povařte.
- 4Ke směsi přidejte vařené brambory, 1 nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte 1/4 litrem mléka a znovu povařte.
- 5Do hotové polévky zamíchejte 100 g zakysané smetany a dochuťte barevným pepřem. Servírujte ozdobené petrželkou. Hmm, ta je!
- 1Sceďte 400 g kysaného zelí a překrájejte je na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
- 2Nakrájejte 5 středně velkých brambor na drobné kostičky, dejte je do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
- 3Ze 100 g másla a 120 g hladké mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do hrnce s měkkým zelím a společně ještě povařte.
- 4Ke směsi přidejte vařené brambory, 1 nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte 1/4 litrem mléka a znovu povařte.
- 5Do hotové polévky zamíchejte 100 g zakysané smetany a dochuťte barevným pepřem. Servírujte ozdobené petrželkou. Hmm, ta je!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat zelňačku zdravější Místo klasické mouky zkuste použít Bio mouku Nature's Promise špaldovou.Co byste o kysaném zelí měli vědět Kysané zelí je zelí, které bylo kvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Takto upravené zelí může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který je označován za náš druhý mozek. S kvalitním střevním mikrobiomem souvisí naše imunita.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.