Albert logo
  • Výborná staročeská zelňačka s klobásou

Výborná staročeská zelňačka s klobásou

Výborná staročeská zelňačka s klobásou je poctivá česká polévka, která zahřeje tělo i duši. Zelňačka spojuje kysané zelí, brambory a voňavou moravskou klobásu do vydatného a chutného jídla. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám je zelňačka ideální volbou pro každodenní vaření i slavnostní příležitosti. Ať už ji podáváte jako hlavní chod nebo jako vydatnou večeři, zelňačka nikdy nezklame.
Výborná staročeská zelňačka s klobásou
Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Polévka

Ingredience

Složení
4 porce
  • Klobása moravská 400 g
  • Máslo 100 g
  • Zelí kysané 400 g
  • Brambory 280 g
  • Sůl
  • Kmín celý
  • Pepř
  • Cibule 1 ks
  • Mouka hladká 120 g
  • Petržel hladkolistá
  • Zakysaná smetana 100 g
  • Mléko 250 ml
  • Klobása moravská 400 g
  • Máslo 100 g
  • Zelí kysané 400 g
  • Brambory 280 g
  • Sůl
  • Kmín celý
  • Pepř
  • Cibule 1 ks
  • Mouka hladká 120 g
  • Petržel hladkolistá
  • Zakysaná smetana 100 g
  • Mléko 250 ml

Příprava

  1. 1
    Sceďte 400 g kysaného zelí a překrájejte je na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
  2. 2
    Nakrájejte 5 středně velkých brambor na drobné kostičky, dejte je do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
  3. 3
    Ze 100 g másla a 120 g hladké mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do hrnce s měkkým zelím a společně ještě povařte.
  4. 4
    Ke směsi přidejte vařené brambory, 1 nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte 1/4 litrem mléka a znovu povařte.
  5. 5
    Do hotové polévky zamíchejte 100 g zakysané smetany a dochuťte barevným pepřem. Zelňačku servírujte ozdobenou petrželkou. Hmm, ta je!
  1. 1
    Sceďte 400 g kysaného zelí a překrájejte je na středně velké kusy, dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
  2. 2
    Nakrájejte 5 středně velkých brambor na drobné kostičky, dejte je do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a 20 minut vařte doměkka.
  3. 3
    Ze 100 g másla a 120 g hladké mouky připravte světlou jíšku, zamíchejte ji do hrnce s měkkým zelím a společně ještě povařte.
  4. 4
    Ke směsi přidejte vařené brambory, 1 nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijte 1/4 litrem mléka a znovu povařte.
  5. 5
    Do hotové polévky zamíchejte 100 g zakysané smetany a dochuťte barevným pepřem. Zelňačku servírujte ozdobenou petrželkou. Hmm, ta je!

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat zelňačku zdravější
    Místo klasické mouky zkuste do zelňačky použít Bio mouku Nature's Promise špaldovou.
  • Co byste o kysaném zelí měli vědět
    Kysané zelí je zelí, které bylo kvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Takto upravené zelí může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který je označován za náš druhý mozek. S kvalitním střevním mikrobiomem souvisí naše imunita.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 47 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Platný ještě 4 dny

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 4 dny

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 18 dní

Od 12.11.2025 do 02.12.2025

Platný ještě 47 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.