Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Vánočka s mandlemi, pomerančovou kůrou a kardamomem

Snadné Dezert Počet porcí: 1 vánočka Magazín 12/2020
Snadné Dezert Počet porcí: 1 vánočka Magazín 12/2020

Ingredience

500 g hladké mouky
42 g čerstvého droždí
250 ml mléka
20 g medu
80 g cukru krupice
sůl
1 pomeranč
2 vejce
½ lžičky mletého kardamomu
100 g másla
200 g plátků mandlí
1 lžička cukru moučky

Postup přípravy

1. Do mísy nasypte mouku, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Přidejte med, cukr, špetku soli, lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 vejce a kardamom. Vše dobře promíchejte. Do těsta přidejte kousky změklého másla a hněťte dohladka. Pak zapracujte do těsta 100 g mandlí.

2. Hotové těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 9 dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku dle fotografického postupu. Zapletenou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem, ozdobte zbylými plátky mandlí a na obou koncích do ní pro zpevnění zapíchněte špejli namočenou do vody.

4. Vložte ji do trouby na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte 1 hodinu. Pokud by vánočka rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Je upečená, když zůstane špejle zapíchnutá do středu vánočky po vytažení suchá.

5. Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.

POSTUP PODLE FOTOGRAFIÍ:
1. Položte vedle sebe 4 prameny a začněte zaplétat zprostřed. V levé dvojici položte levý pramen přes pravý, to samé pak i v pravé dvojici.

2. V prostřední dvojici přeložte obráceně – pravý pramen přes levý. Pokračujte znovu přeložením levého pramenu přes pravý u obou dvojic a následně pravého přes levý u středové dvojice.

3. Opakujte až do konce, poté stiskněte prameny pevně k sobě a zahněte dospodu. Otočte a stejným způsobem vánočku dopleťte i z druhé strany.

4. Další patro vánočky spleťte ze tří pramenů jako cop. Poslední dva prameny položte vedle sebe a zamotejte jeden přes druhý.

5. Spodní patro položte na plech a hranou ruky zatlačte na střed, poté přidejte druhé patro a stejně stlačte střed vánočky. Nakonec přidejte poslední patro a konce zahněte pod vánočku.

6. Potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte plátky mandlí a pro zpevnění zapíchněte do vánočky špejle.

Pomohl vám recept?
4hodnocení4

Věrnostní program

muj albert.png

MŮJ ALBERT

muj albert.png
APLIKACE, KTERÁ VÁS  ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Maso

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

Rybi

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Bistro

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Bio

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

Pekařství

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Tržnice

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky

promise.png
fresh.png
ceska chut.png
perla.png
exellent.png