
Pravá vánoční štola
Nezapomeňte na tradiční vánoční štolu zapečenou se sušeným ovocem a ořechy! Musí být posypaná silnou vrstvou cukru, aby připomínala Ježíška zavinutého v plenkách.

Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 250 g
- Mléko 1/3 hrn.
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1/2 g
- Mouka hladká 2 hrn.
- Muškátový oříšek
- Citronová kůra BIO 1 člž
- Sůl 1/2 člž
- Ořechy celé mix 1 hrn.
- Vaječný žloutek 1 ks
- Rum 1 plž
- Cukr moučkový 1 hrn.
- Rozinky 1/2 hrn.
- Rozinky zlaté 1/2 hrn.
- Brusinky sušené 1/2 hrn.
- Máslo 250 g
- Mléko 1/3 hrn.
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1/2 g
- Mouka hladká 2 hrn.
- Muškátový oříšek
- Citronová kůra BIO 1 člž
- Sůl 1/2 člž
- Ořechy celé mix 1 hrn.
- Vaječný žloutek 1 ks
- Rum 1 plž
- Cukr moučkový 1 hrn.
- Rozinky 1/2 hrn.
- Rozinky zlaté 1/2 hrn.
- Brusinky sušené 1/2 hrn.
Příprava
- 1V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
- 2Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
- 3Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
- 4Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
- 5Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.
- 1V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
- 2Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
- 3Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
- 4Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
- 5Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.