Pravá vánoční štola
Nezapomeňte na tradiční vánoční štolu zapečenou se sušeným ovocem a ořechy! Vánoční štola musí být posypaná silnou vrstvou cukru, aby připomínala Ježíška zavinutého v plenkách.

Snadné
31-45 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 250 g
- Mléko 1/3 hrn.
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1/2 g
- Mouka hladká 2 hrn.
- Muškátový oříšek
- Citronová kůra BIO 1 člž
- Sůl 1/2 člž
- Ořechy celé mix 1 hrn.
- Vaječný žloutek 1 ks
- Rum 1 plž
- Cukr moučkový 1 hrn.
- Rozinky 1/2 hrn.
- Rozinky zlaté 1/2 hrn.
- Brusinky sušené 1/2 hrn.
- Máslo 250 g
- Mléko 1/3 hrn.
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 1/2 g
- Mouka hladká 2 hrn.
- Muškátový oříšek
- Citronová kůra BIO 1 člž
- Sůl 1/2 člž
- Ořechy celé mix 1 hrn.
- Vaječný žloutek 1 ks
- Rum 1 plž
- Cukr moučkový 1 hrn.
- Rozinky 1/2 hrn.
- Rozinky zlaté 1/2 hrn.
- Brusinky sušené 1/2 hrn.
Příprava
- 1V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
- 2Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
- 3Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
- 4Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
- 5Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.
- 1V hrnku s vlažným mlékem rozmíchejte droždí a přidejte k němu lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, bude stačit zhruba 10 minut.
- 2Polovinu mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek, sušené ovoce, pokrájené ořechy, strouhanou kůru z citronu a 4/5 kostky změklého másla utřeného se žloutkem a rumem. Vše zalijte vzešlým kváskem. Těsto v míse míchejte vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypte zbylou mouku, rukama vypracujte dohladka a nechte v teple pod utěrkou kynout jednu hodinu.
- 3Těsto rozválejte na pomoučněném vále na čtyři pláty o velikosti 10×15 cm, kratší okraje zahněte směrem ke středu, delší okraje potom přehněte do dvou třetin z každé strany tak, aby se okraje na středu asi jednou třetinou překrývaly.
- 4Štoly přendejte na plech vyložený pečicím papírem, střed po celé délce hranou dlaně promáčkněte a nechte ji na teplém místě ještě 20 minut kynout.
- 5Štoly pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 50 minut. Po upečení je ještě horké několikrát potřete zbytkem rozpuštěného másla, vždy ho nechte vsáknout do těsta a opakujte až do spotřebování másla. Poté hustě zasypte vrstvou moučkového cukru. Měl by se do másla přestat vsakovat a vytvořit tak suchou vrstvu. Nakonec nechte zchladnout.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co jste možná nevěděli o Vánoční štole Vánoční štola pochází z Německa a její tradice sahá až do 15. století. Původně byla štola postním pečivem bez másla a mléka!
Klasický tvar štoly připomíná zavinutého Ježíška v plenkách. Bílý moučkový cukr symbolizuje plínky a celkově má štola představovat betlémské dítě.
Štola patří mezi pečivo, které zraje! Ideálně by měla odpočívat zabalená v alobalu 2-3 týdny před konzumací. Díky tomu se chutě propojí a těsto bude ještě vláčnější.Objevte více vánoční inspirace! 🎄 Nechte se unést vůní vánočky jako od babičky anebo tvarohové vánočky. Rozhodně vyzkoušejte tradiční masarykovo cukroví a úžasné makovky s citrónovým krémem.
Vánoční tabuli rozzáří oblíbená bílá vosí hnízda a klasické linecké cukroví. Pokud hledáte další vánoční inspiraci, pak právě pro vás jsme připravili sbírku nejlepších receptů na vánoční cukroví.
Na štědrovečerní tabuli jsme pro vás připravili přehled nejlepších vánočních receptů, které propojují ověřené klasiky s originálními nápady a přinesou výjimečnou sváteční atmosféru přímo na váš štědrovečerní stůl. A chcete-li letos pod stromeček darovat něco výjimečného, inspirujte se našimi DIY tipy na vánoční dárky a překvapení, které potěší srdce i chuťové pohárky vašich blízkých.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







