Tradiční smažený sýr zvaný „smažák“ s domácí tatarkou
Smažený sýr, známý jako smažák, je česká klasika, která nikdy nevyjde z módy. Kombinace křupavého trojobalu a jemného sýra je vděčným pokrmem pro každou příležitost. V tomto receptu na smažený sýr si navíc připravíte domácí tatarskou omáčku, která dodá pokrmu svěží a pikantní chuťový nádech. Smažený sýr podávejte s vařenými bramborami nebo hranolkami a máte perfektní jídlo pro celou rodinu.

Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Majonéza 200 g
- Jogurt bílý 1 plž
- Hořčice plnotučná 1 člž
- Kyselé okurky 2 ks
- Kapary 2 člž
- Sůl
- Cibulka jarní 1 ks
- Brambory typu B 1 kg
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Citron 1/2 ks
- Pepř
- Eidam bloček 600 g
- Mouka hladká 600 g
- Strouhanka 200 g
- Olej řepkový 400 ml
- Vejce 2 ks
- Máslo 50 g
- Majonéza 200 g
- Jogurt bílý 1 plž
- Hořčice plnotučná 1 člž
- Kyselé okurky 2 ks
- Kapary 2 člž
- Sůl
- Cibulka jarní 1 ks
- Brambory typu B 1 kg
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Citron 1/2 ks
- Pepř
- Eidam bloček 600 g
- Mouka hladká 600 g
- Strouhanka 200 g
Příprava
- 1Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
- 2Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
- 3Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
- 4Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Smažený sýr podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.
- 1Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
- 2Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
- 3Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
- 4Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Smažený sýr podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Historické okénko o smaženém sýru První zmínky o smaženém sýru pocházejí ze severní Itálie, kde se už ve středověku připravoval sýr smažený v těstíčku.
Ve Francii se objevuje recept na smažený sýr už v roce 1393 v kuchařské příručce Le Ménagier de Paris.
V Rakousku-Uhersku sloužil obalovaný sýr jako levná náhražka řízku pro chudé vídeňské rodiny na konci 19. století.
Do českých zemí se smažený sýr dostal právě přes Vídeň, kde se stal oblíbeným pokrmem nižších vrstev.
V období první republiky se smažený sýr objevil i na jídelníčku luxusních restaurací, např. Grandhotelu Šroubek v roce 1936, kde ho jedli i Vlasta Burian nebo prezident Masaryk.
V 60. letech 20. století se díky průmyslové výrobě potravin smažený sýr rozšířil do závodních jídelen a stal se běžným jídlem pro širokou veřejnost.Zajímavost o smaženém sýru Ačkoliv je smažený sýr považován za český fenomén, Evropská unie ho nezařadila mezi tradiční národní speciality kvůli jeho nejasnému původu a mnoha variantám napříč Evropou.
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







