
Tradiční smažený sýr zvaný „smažák“ s domácí tatarkou

Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo 50 g
- Majonéza 200 g
- Jogurt bílý 1 plž
- Hořčice plnotučná 1 člž
- Kyselé okurky 2 ks
- Kapary 2 člž
- Sůl
- Cibulka jarní 1 ks
- Brambory typu B 1 kg
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Citron 1/2 ks
- Pepř
- Eidam bloček 600 g
- Mouka hladká 600 g
- Strouhanka 200 g
- Olej řepkový 400 ml
- Vejce 2 ks
- Máslo 50 g
- Majonéza 200 g
- Jogurt bílý 1 plž
- Hořčice plnotučná 1 člž
- Kyselé okurky 2 ks
- Kapary 2 člž
- Sůl
- Cibulka jarní 1 ks
- Brambory typu B 1 kg
- Pažitka čerstvá 1 hrs.
- Citron 1/2 ks
- Pepř
- Eidam bloček 600 g
- Mouka hladká 600 g
- Strouhanka 200 g
Příprava
- 1Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
- 2Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
- 3Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
- 4Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.
- 1Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
- 2Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
- 3Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
- 4Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.