Albert logo
  • Tradiční smažený sýr zvaný „smažák“ s domácí tatarkou

Tradiční smažený sýr zvaný „smažák“ s domácí tatarkou

Smažený sýr, známý jako smažák, je česká klasika, která nikdy nevyjde z módy. Kombinace křupavého trojobalu a jemného sýra je vděčným pokrmem pro každou příležitost. V tomto receptu na smažený sýr si navíc připravíte domácí tatarskou omáčku, která dodá pokrmu svěží a pikantní chuťový nádech. Smažený sýr podávejte s vařenými bramborami nebo hranolkami a máte perfektní jídlo pro celou rodinu.
Tradiční smažený sýr zvaný „smažák“ s domácí tatarkou
Snadné
46-60 minut
5/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Máslo 50 g
  • Majonéza 200 g
  • Jogurt bílý 1 plž
  • Hořčice plnotučná 1 člž
  • Kyselé okurky 2 ks
  • Kapary 2 člž
  • Sůl
  • Cibulka jarní 1 ks
  • Brambory typu B 1 kg
  • Pažitka čerstvá 1 hrs.
  • Citron 1/2 ks
  • Pepř
  • Eidam bloček 600 g
  • Mouka hladká 600 g
  • Strouhanka 200 g
  • Olej řepkový 400 ml
  • Vejce 2 ks
  • Máslo 50 g
  • Majonéza 200 g
  • Jogurt bílý 1 plž
  • Hořčice plnotučná 1 člž
  • Kyselé okurky 2 ks
  • Kapary 2 člž
  • Sůl
  • Cibulka jarní 1 ks
  • Brambory typu B 1 kg
  • Pažitka čerstvá 1 hrs.
  • Citron 1/2 ks
  • Pepř
  • Eidam bloček 600 g
  • Mouka hladká 600 g
  • Strouhanka 200 g

Příprava

  1. 1
    Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
  2. 2
    Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
  3. 3
    Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
  4. 4
    Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Smažený sýr podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.
  1. 1
    Do misky dejte 200 g majonézy, lžíci jogurtu, lžičku hořčice, 2 lžičky scezených nakládaných kaparů. Nakrájejte nadrobno 2 nakládané okurky, očistěte jarní cibulku, nasekejte ji nadrobno a vsypte do misky k ostatním ingrediencím. Vše osolte, opepřete a zakápněte šťávou z 1⁄2 citronu. Tatarskou omáčku dobře promíchejte, přendejte do servírovací misky a dejte vychladit do lednice.
  2. 2
    Všechny brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na větší kusy. Vsypte je do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Vodu osolte, přiveďte k varu a vařte 12 minut doměkka. Brambory slijte a přidejte k nim 50 g másla. Hrst pažitky nasekejte najemno a vsypte k bramborám. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou, aby nevychladly.
  3. 3
    Sýr nakrájejte na 4 silné plátky o váze 150 g. Do talíře vsypte 200 g mouky a plátky sýra v ní obalte z obou stran. V hlubokém talíři rozšlehejte 2 vejce a sýr v něm obalte. Nakonec sýr obalte v 200 g strouhanky. Poté znovu obalte ve vajíčku a nakonec znovu ve strouhance a dejte na tác.
  4. 4
    Do hlubší pánve nalijte 400 ml oleje a rozpalte na teplotu kolem 150 °C na smažení. Sýry smažte v olejové lázni z obou stran dozlatova. Smažený sýr podávejte ihned na stůl spolu s pažitkovými bramborami a vychlazenou tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Historické okénko o smaženém sýru
    První zmínky o smaženém sýru pocházejí ze severní Itálie, kde se už ve středověku připravoval sýr smažený v těstíčku.

    Ve Francii se objevuje recept na smažený sýr už v roce 1393 v kuchařské příručce Le Ménagier de Paris.

    V Rakousku-Uhersku sloužil obalovaný sýr jako levná náhražka řízku pro chudé vídeňské rodiny na konci 19. století.

    Do českých zemí se smažený sýr dostal právě přes Vídeň, kde se stal oblíbeným pokrmem nižších vrstev.

    V období první republiky se smažený sýr objevil i na jídelníčku luxusních restaurací, např. Grandhotelu Šroubek v roce 1936, kde ho jedli i Vlasta Burian nebo prezident Masaryk.

    V 60. letech 20. století se díky průmyslové výrobě potravin smažený sýr rozšířil do závodních jídelen a stal se běžným jídlem pro širokou veřejnost.
  • Zajímavost o smaženém sýru
    Ačkoliv je smažený sýr považován za český fenomén, Evropská unie ho nezařadila mezi tradiční národní speciality kvůli jeho nejasnému původu a mnoha variantám napříč Evropou.
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 8 dní

Od 19.11.2025 do 25.11.2025

Platný ještě dnes

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 44 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Platný ještě 37 dní

Od 19.11.2025 do 24.12.2025

Platný ještě dnes

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 8 dní

Od 19.11.2025 do 25.11.2025

Platný ještě dnes

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 15 dní

Od 12.11.2025 do 02.12.2025

Platný ještě 44 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.