
Snadný segedínský guláš
Segedín je klasikou českých restaurací, s naším receptem si ho jednoduše připravíte jednoduše i u vás doma. Vyzkoušejte i zdravější varianty české klasiky.

Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Recepty na každý den
Hlavní chod
Ingredience
Složení 5 porcí
- Vepřová plec 1 kg
- Olej slunečnicový 4 plž
- Mouka hladká 3 plž
- Cibule 1 ks
- Paprika mletá sladká 3 plž
- Rajský protlak 1 plž
- Vývar 200 ml
- Kmín celý 1 člž
- Zelí kysané 400 g
- Sůl
- Zakysaná smetana 1 ks
- Cukr krupicový
- Bobkový list 1 ks
- Pepř
- Vepřová plec 1 kg
- Olej slunečnicový 4 plž
- Mouka hladká 3 plž
- Cibule 1 ks
- Paprika mletá sladká 3 plž
- Rajský protlak 1 plž
- Vývar 200 ml
- Kmín celý 1 člž
- Zelí kysané 400 g
- Sůl
- Zakysaná smetana 1 ks
- Cukr krupicový
- Bobkový list 1 ks
- Pepř
Příprava
- 1Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
- 2V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.
- 3Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou 1 cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.
- 4Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!
- 1Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
- 2V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.
- 3Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou 1 cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.
- 4Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o segedínu měli vědět Zelí obsahuje vlákninu. Vepřové maso pak patří mezi červené druhy mas. Obsahuje velké množství bílkovin a vitaminů skupiny B. Vybírat bychom měli libové druhy vepřového masa.Jak udělat segedín zdravější Krůtí maso udělá z vašeho segedínu lehčí variantu. Místo klasické smetany můžete použít Nature's Promise mandlovou smetanu. Špaldová mouka Nature's Promise váš segedín odlehčí. Segedín můžete připravit i bez cukru.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.