Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)
Hovězí po burgundsku, známé také jako boeuf bourguignon, je klasický francouzský pokrm, který kombinuje šťavnaté hovězí maso s bohatou omáčkou z červeného vína, zeleniny a bylinek. Tento recept na hovězí po burgundsku je ideální pro slavnostní příležitosti a potěší každého milovníka tradiční francouzské kuchyně. Příprava je snadná, i když časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Sůl
- Hovězí zadní 1 kg
- Pepř
- Mrkev 150 g
- Slanina 100 g
- Cibule 120 g
- Celer 120 g
- Česnek 2 strouž.
- Olej slunečnicový 20 ml
- Řapíkatý celer 1 řap.
- Rajský protlak 70 g
- Voda 500 ml
- Červené víno 500 ml
- Bujón hovězí 1 ks
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Šalvěj sušená 1/2 člž
- Rozmarýn čerstvý 1 snít.
- Bobkový list 2 ks
- Žampiony 200 g
- Máslo 10 g
- Sůl
- Hovězí zadní 1 kg
- Pepř
- Mrkev 150 g
- Slanina 100 g
- Cibule 120 g
- Celer 120 g
- Česnek 2 strouž.
- Olej slunečnicový 20 ml
- Řapíkatý celer 1 řap.
- Rajský protlak 70 g
- Voda 500 ml
- Červené víno 500 ml
- Bujón hovězí 1 ks
- Tymián čerstvý 2 snít.
Příprava
- 1Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na nudličky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev a celer na kostky, oloupaný česnek a řapíkatý celer na plátky.
- 2V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte maso. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Ve výpeku z masa opečte slaninu, přidejte všechnu zeleninu a orestujte. Vmíchejte protlak a ještě chvíli restujte.
- 3Přilijte víno a nechte odpařit na polovinu. Poté vlijte vodu, přidejte rozdrobený bujón, vraťte zpět do hrnce maso. Přidejte tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list.
- 4Hrnec vložte do trouby předehřáté na 170 °C a přiklopené pokličkou duste 3 hodiny doměkka. Občas promíchejte.
- 5Jakmile maso změkne, očistěte a nakrájejte na půlky žampiony a přidejte na 10 minut do hrnce.
- 6Pro zjemnění a zahuštění vmíchejte vychlazené máslo na kostičky. Hovězí po burgundsku dochuťte podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami anebo jen s pečivem.
- 1Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na nudličky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev a celer na kostky, oloupaný česnek a řapíkatý celer na plátky.
- 2V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte maso. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Ve výpeku z masa opečte slaninu, přidejte všechnu zeleninu a orestujte. Vmíchejte protlak a ještě chvíli restujte.
- 3Přilijte víno a nechte odpařit na polovinu. Poté vlijte vodu, přidejte rozdrobený bujón, vraťte zpět do hrnce maso. Přidejte tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list.
- 4Hrnec vložte do trouby předehřáté na 170 °C a přiklopené pokličkou duste 3 hodiny doměkka. Občas promíchejte.
- 5Jakmile maso změkne, očistěte a nakrájejte na půlky žampiony a přidejte na 10 minut do hrnce.
- 6Pro zjemnění a zahuštění vmíchejte vychlazené máslo na kostičky. Hovězí po burgundsku dochuťte podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami anebo jen s pečivem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
| kus | ks | špetka | špet. | |
| lžíce | plž | svazek | svaz. | |
| lžička | člž | plátek | plát. | |
| hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
| stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
| snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.







