Albert logo
  • Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku, známé také jako boeuf bourguignon, je klasický francouzský pokrm, který kombinuje šťavnaté hovězí maso s bohatou omáčkou z červeného vína, zeleniny a bylinek. Tento recept na hovězí po burgundsku je ideální pro slavnostní příležitosti a potěší každého milovníka tradiční francouzské kuchyně. Příprava je snadná, i když časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon)
Snadné
Více než 60 minut
4/5
Francouzská
Sváteční
Hlavní chod

Ingredience

Složení
4 porce
  • Sůl
  • Hovězí zadní 1 kg
  • Pepř
  • Mrkev 150 g
  • Slanina 100 g
  • Cibule 120 g
  • Celer 120 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Olej slunečnicový 20 ml
  • Řapíkatý celer 1 řap.
  • Rajský protlak 70 g
  • Voda 500 ml
  • Červené víno 500 ml
  • Bujón hovězí 1 ks
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Šalvěj sušená 1/2 člž
  • Rozmarýn čerstvý 1 snít.
  • Bobkový list 2 ks
  • Žampiony 200 g
  • Máslo 10 g
  • Sůl
  • Hovězí zadní 1 kg
  • Pepř
  • Mrkev 150 g
  • Slanina 100 g
  • Cibule 120 g
  • Celer 120 g
  • Česnek 2 strouž.
  • Olej slunečnicový 20 ml
  • Řapíkatý celer 1 řap.
  • Rajský protlak 70 g
  • Voda 500 ml
  • Červené víno 500 ml
  • Bujón hovězí 1 ks
  • Tymián čerstvý 2 snít.

Příprava

  1. 1
    Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na nudličky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev a celer na kostky, oloupaný česnek a řapíkatý celer na plátky.
  2. 2
    V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte maso. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Ve výpeku z masa opečte slaninu, přidejte všechnu zeleninu a orestujte. Vmíchejte protlak a ještě chvíli restujte.
  3. 3
    Přilijte víno a nechte odpařit na polovinu. Poté vlijte vodu, přidejte rozdrobený bujón, vraťte zpět do hrnce maso. Přidejte tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list.
  4. 4
    Hrnec vložte do trouby předehřáté na 170 °C a přiklopené pokličkou duste 3 hodiny doměkka. Občas promíchejte.
  5. 5
    Jakmile maso změkne, očistěte a nakrájejte na půlky žampiony a přidejte na 10 minut do hrnce.
  6. 6
    Pro zjemnění a zahuštění vmíchejte vychlazené máslo na kostičky. Hovězí po burgundsku dochuťte podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami anebo jen s pečivem.
  1. 1
    Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na nudličky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev a celer na kostky, oloupaný česnek a řapíkatý celer na plátky.
  2. 2
    V hrnci rozpalte olej a zprudka na něm orestujte maso. Vyjměte z hrnce a odložte stranou. Ve výpeku z masa opečte slaninu, přidejte všechnu zeleninu a orestujte. Vmíchejte protlak a ještě chvíli restujte.
  3. 3
    Přilijte víno a nechte odpařit na polovinu. Poté vlijte vodu, přidejte rozdrobený bujón, vraťte zpět do hrnce maso. Přidejte tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list.
  4. 4
    Hrnec vložte do trouby předehřáté na 170 °C a přiklopené pokličkou duste 3 hodiny doměkka. Občas promíchejte.
  5. 5
    Jakmile maso změkne, očistěte a nakrájejte na půlky žampiony a přidejte na 10 minut do hrnce.
  6. 6
    Pro zjemnění a zahuštění vmíchejte vychlazené máslo na kostičky. Hovězí po burgundsku dochuťte podle chuti solí a pepřem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami anebo jen s pečivem.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 3 dny

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 46 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Platný ještě 3 dny

Od 12.11.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 3 dny

Od 29.10.2025 do 18.11.2025

Platný ještě 17 dní

Od 12.11.2025 do 02.12.2025

Platný ještě 46 dní

Od 12.11.2025 do 31.12.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.