I když je kuře na paprice oblíbené v Česku i na Slovensku, jeho původ sahá do Maďarska, kde se připravuje jako „Paprikás Csirke“. Tradičně se vaří s velkým množstvím sladké papriky a někdy i s trochou pálivé pro intenzivnější chuť.
🥛 Omáčka bez smetany?V původním maďarském receptu se omáčka nezahušťuje moukou ani smetanou. Místo toho se používá jen zakysaná smetana nebo hustá šťáva z dušeného masa. Česká verze je krémovější a jemnější díky smetaně a jíšce.
🥩 Nejen kuře, ale i jiná masaI když jsme zvyklí na kuřecí maso, tradiční recept lze připravit i s jinými druhy – například s krůtím, vepřovým nebo dokonce hovězím. V Maďarsku se často vaří i paprikás z telecího.
🌿 Vegetariánská variantaMilovníci bezmasých jídel si mohou pochutnat na „kuřeti“ na paprice z hlívy ústřičné nebo tofu. Hlíva skvěle nasákne chutě omáčky a výsledkem je lahodné jídlo bez masa.
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.