×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Smažený kapr

Další recepty a články

Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná...
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s...
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami

Smažený kapr

Co budete potřebovat

1 kapr, vykuchaný, případně 2 kapří půlky
sůl, pepř
hladká mouka na obalování
2–3 vejce
čerstvá strouhanka
svazek hladkolisté petrželky
svazek pažitky
svazek tymiánu
přepuštěné máslo
citron k podávání

Jak na to?

1. Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2. Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3. Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Smažený kapr

Hlavní chod Náročné Česká Smažení Tymián , Pažitka , Petržel kadeřavá Magazín 12/2011
Průměrné hodnocení 4 (7)
Ctíte tradice a u štědrovečerní večeře nedáte dopustit na rybu? Tak zkuste tradičního kapra připravit podle našeho receptu. Poradíme vám, jak rybu zpracovat, naučíme, jak připravit filety a navrch pro vás máme i několik tipů od zkušených kuchařů.

Co budete potřebovat

1 kapr, vykuchaný, případně 2 kapří půlky
sůl, pepř
hladká mouka na obalování
2–3 vejce
čerstvá strouhanka
svazek hladkolisté petrželky
svazek pažitky
svazek tymiánu
přepuštěné máslo
citron k podávání

Jak na to?

1. Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2. Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3. Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Francouzské brambory
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami
Čočková polévka s bramborami

Inspirujte se podobnými recepty

Mohlo by Vám také chutnat