Smažený kapr
Co budete potřebovat
Jak na to?
1. Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2. Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3. Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Smažený kapr
Co budete potřebovat
Jak na to?
1. Pokud máte celého kapra, odřízněte hlavu a ocas a velmi ostrým nožem jej rozřízněte na poloviny – začněte nad páteří a dokrojte až k ocasu. Půlky omyjte, osušte a zbavte kůže a velkých kostí. „Kůži odřezávám z kapra vždy, abych si lépe vychutnal čistou chuť masa, zejména v trojobalu. Kůže má také za ,vinu‘ onen bahenní zápach masa, takže ji rad obětuji,“ říká šéfkuchař Jiří Štift. Půlku ryby vždy položte na prkénko kůži dolů a těsně nad ní ostrým nožem odřezávejte, pak otočte a odřízněte případné zbytky kůže. Poté rukou nahmatejte žebra a celý díl odkrojte. „Přijdete sice o část masa a filet se zmenší, ale budete mít kousky masa bez velkých kostí a odřezky můžete použít do rybí polévky,“ mini Jiří Štift.
2. Teprve takto připravené poloviny nakrájejte na filety. Z obou stran je osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypte do misky, vajíčka vyklepněte do druhé a mírně je našlehejte. Do třetí misky si dejte strouhanku. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte do strouhanky. „Bylinky strouhanku osvěží nejen vizuálně, ale jsou znát i v chuti. A použit se dají jakékoliv, které máte po ruce – pažitka, petrželka, tymián, kerblík či oregano,“ říká Jiří Štift.
3. Začněte obalovat rybí kousky, nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla. „Někdy rybu smažím na olivovém oleji a na hotové porce dám kousek másla. To je taky osvědčené,“ dodává šéfkuchař.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio