
Slovenská štědrovečerní kapustnica

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Bezlepkové
Vánoce
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Vepřová plec 500 g
- Cibule 2 ks
- Sádlo 1 plž
- Česnek 4 strouž.
- Brambory 2 ks
- Švestky sušené 1 hrs.
- Houby sušené 1 hrs.
- Nové koření 3 ks
- Pepř celý 1 člž
- Bobkový list 2 ks
- Zelí kysané 500 g
- Vánoční šunka 250 g
- Paprika mletá sladká 1 plž
- Sůl
- Pepř
- Klobása 1 ks
- Máslo 1 plž
- Vepřová plec 500 g
- Cibule 2 ks
- Sádlo 1 plž
- Česnek 4 strouž.
- Brambory 2 ks
- Švestky sušené 1 hrs.
- Houby sušené 1 hrs.
- Nové koření 3 ks
- Pepř celý 1 člž
- Bobkový list 2 ks
- Zelí kysané 500 g
- Vánoční šunka 250 g
- Paprika mletá sladká 1 plž
- Sůl
- Pepř
Příprava
- 1Nejprve si připravte vývar. Vepřové maso opláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo úplně ponořené. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou do změknutí. Trvá to zhruba hodinu a půl. Uvařené maso vyjměte, oberte a nechte zatím stranou. Hotový vývar přeceďte.
- 2Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte nakrájený česnek a ještě pár minut opékejte. Zalijte připraveným vývarem, přidejte brambory nakrájené na kostičky, sušené houby, švestky a všechno koření. Vařte 10 minut, až brambory trochu změknou. Potom přidejte scezené kysané zelí a vařte dalších 20 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka, šunku na kostičky a přidejte ji do polévky. Stejně tak kousky vepřového masa z vývaru.
- 3Máslo rozpusťte v rendlíku a krátce na něm opečte papriku. Jen aby se rozvoněla a stále si zachovala intenzivní červenou barvu, která potom nádherně obarví polévku. Potom vlijte papriku i s máslem do polévky.
- 4Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem. Uleželá do druhého dne chutná samozřejmě nejlépe.
- 1Nejprve si připravte vývar. Vepřové maso opláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo úplně ponořené. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a vařte pod pokličkou do změknutí. Trvá to zhruba hodinu a půl. Uvařené maso vyjměte, oberte a nechte zatím stranou. Hotový vývar přeceďte.
- 2Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte nakrájený česnek a ještě pár minut opékejte. Zalijte připraveným vývarem, přidejte brambory nakrájené na kostičky, sušené houby, švestky a všechno koření. Vařte 10 minut, až brambory trochu změknou. Potom přidejte scezené kysané zelí a vařte dalších 20 minut. Klobásu nakrájejte na kolečka, šunku na kostičky a přidejte ji do polévky. Stejně tak kousky vepřového masa z vývaru.
- 3Máslo rozpusťte v rendlíku a krátce na něm opečte papriku. Jen aby se rozvoněla a stále si zachovala intenzivní červenou barvu, která potom nádherně obarví polévku. Potom vlijte papriku i s máslem do polévky.
- 4Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem. Uleželá do druhého dne chutná samozřejmě nejlépe.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.