
Salát s bulgurem, červenou řepou a sýrem feta
Postup přípravy
Troubu předehřeju na 170 °C. Z neoloupané hlavičky česneku odříznu vrchní část a zbytek hlavičky položím na pečicí plech spolu s červenou řepou a cibulí. Pokapu 2 lžícemi olivového oleje a peču 35 minut. Pak přidám na plech rajčátka na větvičce a peču dalších 5–7 minut, dokud nezměknou.
V pánvi přivedu k varu 200 ml vody, osolím, přisypu bulgur, znovu přivedu k varu a vařím 20 minut. Scedím a dám zatím stranou.
Z hlavičky upečeného česneku vytlačím stroužky česneku a rozmačkám je na prkýnku plochou nože. Rozmačkaný česnek promíchám s bulgurem a zbývajícím olejem, podle chuti osolím a opepřím.
Připravím si dresink tak, že všechny přísady rozmělním ručním mixérem dohladka.
Na dva talíře rozložím saláty, posypu je bulgurem. Na bulgur rozložím červenou řepu, cibuli, posypu rozdrobeným sýrem feta. Navrch nakladu rajčátka a celý salát zaliju citronovým dresinkem.