
Pikantní květáková polévka
Květák je skvělým zdrojem vitaminu C. Dopřejte si ho v lahodné polévce. Navíc ji zvládnete hravě a připravíte do 30 minut.

Snadné
16-30 minut
4/5
Východoevropská
Vegetariánské
Polévka
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo
- Olej olivový 2 plž
- Květák 1 ks
- Kmín celý 1/2 člž
- Skořice mletá 1/2 člž
- Koriandr mletý 1/2 člž
- Vývar kuřecí 1 l
- Chilli pasta 2 plž
- Mandle plátky 50 g
- Pepř
- Máslo
- Olej olivový 2 plž
- Květák 1 ks
- Kmín celý 1/2 člž
- Skořice mletá 1/2 člž
- Koriandr mletý 1/2 člž
- Vývar kuřecí 1 l
- Chilli pasta 2 plž
- Mandle plátky 50 g
- Pepř
Příprava
- 1Květák omyjte, odřízněte košťál a rozeberte ho na jednotlivé růžice. Z nejkrásnějších nakrájejte pár plátků, kterými polévku ozdobíte.
- 2V hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje, vsypte 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kmínu a 1/2 lžičky koriandru. Je důležité míchat koření na oleji tak dlouho, dokud se neuvolní jeho vůně.
- 3Nyní do hrnce přidejte 2 lžíce chilli pasty a po 1–2 minutách vlijte 1 litr horkého vývaru.Přidejte květák a vařte asi 15–20 minut, aby změkl.
- 4Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte.
- 5Na ozdobení polévky použijte ještě trochu chilli pasty. Jednoduše ji do naservírované polévky vmíchejte.
- 6Na závěr zasypte plátky mandlí a květáku opečenými na másle a opepřete. A lahodná a rychlá polévka je hotová.
- 1Květák omyjte, odřízněte košťál a rozeberte ho na jednotlivé růžice. Z nejkrásnějších nakrájejte pár plátků, kterými polévku ozdobíte.
- 2V hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje, vsypte 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kmínu a 1/2 lžičky koriandru. Je důležité míchat koření na oleji tak dlouho, dokud se neuvolní jeho vůně.
- 3Nyní do hrnce přidejte 2 lžíce chilli pasty a po 1–2 minutách vlijte 1 litr horkého vývaru.Přidejte květák a vařte asi 15–20 minut, aby změkl.
- 4Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte.
- 5Na ozdobení polévky použijte ještě trochu chilli pasty. Jednoduše ji do naservírované polévky vmíchejte.
- 6Na závěr zasypte plátky mandlí a květáku opečenými na másle a opepřete. A lahodná a rychlá polévka je hotová.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o květáku měli vědět Květák je bohatým zdrojem vitaminu C. Dále v květáku najdete velké množství vlákniny a draslíku. Ten může mít pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku.Jak udělat květákovou polévku zdravější Mandlové lupínky můžete nahradit opraženými vlašskými ořechy.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.