Pečená krůta
Ingredience
1 | krůta o váze asi 5 kg |
1 | svazek tymiánu |
1 | palice česneku |
150 g | másla |
70 g | dijonské hořčice |
60 ml | olivového oleje |
sůl | |
500 ml | kuřecího vývaru |
90 g | medu |
Na šťávu: | |
---|---|
vypečená šťáva z krůty | |
10–12 | kostek ledu |
35 g | hladké mouky |
1 | litr kuřecího vývaru |
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Krůtu omyjte, dobře osušte a do břišní dutiny dejte svazek tymiánu a přepůlenou palici česneku. Poté svažte nohy kuchyňským provázkem a prstem jemně oddělte kůži na prsou od masa, abyste vytvořili kapsu. Máslo smíchejte vidličkou s hořčicí a pak jim naplňte vzniklou kapsu na prsou. Poté dejte krůtu na mřížku do pekáčku, potřete olejem a důkladně osolte.
3. Do pekáčku nalijte vývar, přiklopte lehce pomaštěným alobalem a pečte 3 hodiny. Poté alobal odklopte a pečte dalších 45 minut. Každou čtvrthodinku potírejte výpekem. Vyjměte z trouby a potřete medem.
4. Udělejte šťávu. Krůtu vyjměte z pekáče, dejte ji stranou, ale udržujte teplou. Vypečenou šťávu přelijte do rendlíku s kostkami ledu a počkejte, až se oddělí tuk a začne tuhnout. Dvě lžíce tuku dejte zpět do pekáčku, zbytek vyhoďte, šťávu zpod tuku uschovejte. Na tuk nasypte mouku a na středním ohni zahřívejte do světle jíšky.
5. Šťávu smíchejte s vývarem, abyste získali litr tekutiny. Tu opatrně vlévejte na jíšku, prošlehejte a 4–5 minut povařte, aby
obsah zhoustl. Podávejte společně, kousky krůty přelité hustou šťávou.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY