1
Základ těsta na focacciu al formaggio je stejný jako na pizzu. Droždí rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a potom ho smíchejte s hladkou moukou, necelou lžící olivového oleje, špetkou soli a uhněťte do hladkého a pružného těsta. To zakryjte potravinářskou fólií a nechte dvě hodiny v teple kynout.
2
V míse rozšlehejte vejce a žloutky, přidejte na kostičky nakrájený sýr pecorino, strouhaný parmazán, 100 ml olivového oleje a vše dobře promíchejte. Směs postupně spojujte s vykynutým těstem, část si jí nechte na pomazání. Přisypávejte přitom mouku, aby vzniklo vláčné těsto. Zaprašte jej moukou, dejte do širšího, vyššího hrnce vymazaného sádlem a nechte další dvě hodiny kynout v teple. Pak vršek těsta potřete odloženou směsí a hodinu pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Jezte teplé, nejlépe s plátky šunky.