
Opečené drbáky s houbovou omáčkou

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 1 porcí
- Brambory vařené 1 kg
- Brambory 1/2 kg
- Mouka hrubá 3,5 hrs.
- Škrob bramborový 200 g
- Sádlo 2 plž
- Cibule šalotka 1 ks
- Houby čerstvé 400 g
- Mouka hladká 2 plž
- Bílé víno suché 100 ml
- Vývar zeleninový 300 ml
- Smetana ke šlehání 100 ml
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Pepř
- Máslo 2 plž
- Brambory vařené 1 kg
- Brambory 1/2 kg
- Mouka hrubá 3,5 hrs.
- Škrob bramborový 200 g
- Sádlo 2 plž
- Cibule šalotka 1 ks
- Houby čerstvé 400 g
- Mouka hladká 2 plž
- Bílé víno suché 100 ml
- Vývar zeleninový 300 ml
- Smetana ke šlehání 100 ml
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Pepř
- Máslo 2 plž
Příprava
- 1Vařené i syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte vodu, přidejte škrob, osolte, vypracujte těsto a vytvarujte z něj knedlíky o velikosti tenisového míčku. Dejte vařit vodu na knedlíky. Knedlíky obalte v hrubé mouce, vložte je do hrnce s vařící vodou a vařte 30–45 minut.
- 2Můžete je podávat rovnou, ale mnohem lepší je nechat je vychladnout, rozkrájet je na menší kousky a opéct je na sádle.
- 3Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a na středním plameni osmahněte šalotku doměkka. Přidejte houby, krátce je osmahněte, zaprašte moukou a opékejte další 2 minuty. Přilijte víno a za občasného míchání ho nechte úplně odpařit.
- 4Vlijte horký vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte smetanu a vařte na mírném plameni pár minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Opečené drbáky zalijte omáčkou a podávejte.
- 1Vařené i syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte vodu, přidejte škrob, osolte, vypracujte těsto a vytvarujte z něj knedlíky o velikosti tenisového míčku. Dejte vařit vodu na knedlíky. Knedlíky obalte v hrubé mouce, vložte je do hrnce s vařící vodou a vařte 30–45 minut.
- 2Můžete je podávat rovnou, ale mnohem lepší je nechat je vychladnout, rozkrájet je na menší kousky a opéct je na sádle.
- 3Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a na středním plameni osmahněte šalotku doměkka. Přidejte houby, krátce je osmahněte, zaprašte moukou a opékejte další 2 minuty. Přilijte víno a za občasného míchání ho nechte úplně odpařit.
- 4Vlijte horký vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte smetanu a vařte na mírném plameni pár minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Opečené drbáky zalijte omáčkou a podávejte.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.