
Opečené drbáky s houbovou omáčkou
Ingredience
Na drbáky | |
---|---|
1 kg | vařených brambor |
½ kg | syrových brambor |
200 g | kukuřičného nebo bramborového škrobu |
sůl | |
3–4 | hrsti hrubé mouky |
2 | lžíce sádla na opečení |
Na houbovou omáčku | |
2 | lžíce másla |
1 | šalotka, nakrájená nadrobno |
400 g | čerstvých hub, očištěných a nakrájených na malé kousky |
2 | lžíce hladké mouky |
100 ml | suchého bílého vína |
300 ml | zeleninového vývaru |
100 ml | smetany ke šlehání |
sůl a čerstvě namletý pepř | |
špetka muškátového oříšku |
Postup přípravy
Vařené i syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte vodu, přidejte škrob, osolte, vypracujte těsto a vytvarujte z něj knedlíky o velikosti tenisového míčku. Dejte vařit vodu na knedlíky. Knedlíky obalte v hrubé mouce, vložte je do hrnce s vařící vodou a vařte 30–45 minut.
Můžete je podávat rovnou, ale mnohem lepší je nechat je vychladnout, rozkrájet je na menší kousky a opéct je na sádle.
Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a na středním plameni osmahněte šalotku doměkka. Přidejte houby, krátce je osmahněte, zaprašte moukou a opékejte další 2 minuty. Přilijte víno a za občasného míchání ho nechte úplně odpařit.
Vlijte horký vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte smetanu a vařte na mírném plameni pár minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Opečené drbáky zalijte omáčkou a podávejte.