×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Opečené drbáky s houbovou omáčkou
nad 60 minut , Hlavní chod , Náročné , Česká , Vegetariánské ,

Opečené drbáky s houbovou omáčkou

Co budu potřebovat

Na drbáky
1 kg vařených brambor
½ kg syrových brambor
200 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
sůl
3–4 hrsti hrubé mouky
2 lžíce sádla na opečení
Na houbovou omáčku
2 lžíce másla
1 šalotka, nakrájená nadrobno
400 g čerstvých hub, očištěných a nakrájených na malé kousky
2 lžíce hladké mouky
100 ml suchého bílého vína
300 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka muškátového oříšku

Jak na to?

Vařené i syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, vymačkejte vodu, přidejte škrob, osolte, vypracujte těsto a vytvarujte z něj knedlíky o velikosti tenisového míčku. Dejte vařit vodu na knedlíky. Knedlíky obalte v hrubé mouce, vložte je do hrnce s vařící vodou a vařte 30–45 minut.
Můžete je podávat rovnou, ale mnohem lepší je nechat je vychladnout, rozkrájet je na menší kousky a opéct je na sádle.
Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a na středním plameni osmahněte šalotku doměkka. Přidejte houby, krátce je osmahněte, zaprašte moukou a opékejte další 2 minuty. Přilijte víno a za občasného míchání ho nechte úplně odpařit.
Vlijte horký vývar, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte smetanu a vařte na mírném plameni pár minut do zhoustnutí. Osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Opečené drbáky zalijte omáčkou a podávejte.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

  • Bigoš

    Polévka nad 60 minut
  • Kočičí svatba - kroupy s hrachem a slaninou

    Hlavní chod nad 60 minut
  • Hanácká syrnica

    Vegetariánské 30 minut