×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Obrácený švestkový koláč

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na...
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a...
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s...
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Obrácený švestkový koláč

Co budete potřebovat

Křehké těsto [Těsto]
30 g sádla
80 g másla
240 g hladké mouky
špetka soli
50 ml ledově studené vody
Náplň
500 g švestek
4 fíky
½ lžičky sušeného zázvoru
1 lžička skořice
100 g másla
160 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml suchého červeného vína

Jak na to?

Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Obrácený švestkový koláč

Dezert Snadné Moučníky a koláče Vegetariánské Magazín 9/2018 Počet porcí: forma o průměru 24 cm
Průměrné hodnocení 4 (8)

Inspirujte se zdravými recepty

Obrácený koláč tradičně pečený s jablky nebo hruškami lze obměnit i jiným ovocem. Pro navození atmosféry pozdního léta vyzkoušejte recept se švestkami a fíky. Spojení chuti ovoce, skořice a červeného vína rozpustí veškeré podzimní chmury.

Co budete potřebovat

Křehké těsto [Těsto]
30 g sádla
80 g másla
240 g hladké mouky
špetka soli
50 ml ledově studené vody
Náplň
500 g švestek
4 fíky
½ lžičky sušeného zázvoru
1 lžička skořice
100 g másla
160 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml suchého červeného vína

Jak na to?

Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Inspirujte se podobnými recepty