Obrácený švestkový koláč
Ingredience
Křehké těsto [Těsto] | |
---|---|
30 g | sádla |
80 g | másla |
240 g | hladké mouky |
špetka soli | |
50 ml | ledově studené vody |
Náplň | |
500 g | švestek |
4 | fíky |
½ | lžičky sušeného zázvoru |
1 | lžička skořice |
100 g | másla |
160 g | cukru |
1 | vanilkový cukr |
100 ml | suchého červeného vína |
Postup přípravy
Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY