×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Obrácený švestkový koláč

Další recepty a články

Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová...
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky

Obrácený švestkový koláč

Co budete potřebovat

Křehké těsto [Těsto]
30 g sádla
80 g másla
240 g hladké mouky
špetka soli
50 ml ledově studené vody
Náplň
500 g švestek
4 fíky
½ lžičky sušeného zázvoru
1 lžička skořice
100 g másla
160 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml suchého červeného vína

Jak na to?

Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Obrácený švestkový koláč

Dezert Snadné Moučníky a koláče Vegetariánské Magazín 9/2018
Průměrné hodnocení 4 (7)
Obrácený koláč tradičně pečený s jablky nebo hruškami lze obměnit i jiným ovocem. Pro navození atmosféry pozdního léta vyzkoušejte recept se švestkami a fíky. Spojení chuti ovoce, skořice a červeného vína rozpustí veškeré podzimní chmury.

Co budete potřebovat

Křehké těsto [Těsto]
30 g sádla
80 g másla
240 g hladké mouky
špetka soli
50 ml ledově studené vody
Náplň
500 g švestek
4 fíky
½ lžičky sušeného zázvoru
1 lžička skořice
100 g másla
160 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml suchého červeného vína

Jak na to?

Studené sádlo s máslem rozkrájejte na kostičky a smíchejte s prosátou moukou a solí.
Pomocí robota směs lehce promixujte, pouze do konzistence hrubší drobenky. Pokud těsto mícháte ručně, použijte raději dvě vidličky nežli ruce.
Poté po lžících přimíchávejte ledovou vodu a krátce zapracujte. Jakmile těsto po zmáčknutí mezi prsty drží pohromadě, s vodou přestaňte.
Nakonec jej rukama zformujte dohromady, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne.
Předehřejte troubu na 200 °C.
Švestky rozpulte a vypeckujte. Fíky nakrájejte na plátky. Švestky v misce promíchejte s kořením, fíky nechte stranou.
Máslo rozkrájejte na šest menších kousků. Na středním až vyšším plamenu rozehřejte hlubší pánev nebo hrnec, který lze dát následně do trouby.
Cukr, i vanilkový, rovnoměrně rozsypte po pánvi a počkejte, až začne karamelizovat. Když se rozpustí, rozložte do pánve máslo a nechte roztát. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odpařit do zhoustnutí.
Odstavte z ohně a do směsi vyskládejte nejprve fíky a pak švestky řeznou stranou nahoru.
Překryjte těstem, které prsty zatlačte kolem okrajů pánve či hrnce dovnitř, a dejte péct na 30 minut.
Po vyjmutí z trouby koláč ihned překlopte na servírovací talíř. Vyteče z něj trochu šťávy, tak pozor, ať se neopaříte.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky

Inspirujte se podobnými recepty