
Řecká musaka
Ingredience
olivový olej | |
1 | cibule, nasekaná najemno |
1 | stroužek česneku |
750 g | mletého hovězího masa (Řekové dávají jehněčí) |
1 | lžička mleté skořice |
100 ml | bílého vína |
400 g | rajčat + 4–6 rajčat zvlášť |
2 | lžíce hladkolisté petrželky, nasekané |
sůl, pepř | |
2 | lilky, nakrájené na kolečka |
35 g | másla |
35 g | hladké mouky |
300 ml | mléka |
4 | kuličky černého pepře |
2 | bobkové listy |
1 | lžíce jemně nastrouhané citronové kůry |
100 g | tvrdého sýra, jemně nastrouhaného |
2–3 | brambory, oloupané, uvařené, nakrájené na kolečka |
Postup přípravy
1. V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového oleje doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.
2. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do
bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.
3. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.