×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Řecká musaka

Další recepty a články

Pečené šátečky s masovou...
Pečené šátečky s...
Pečené šátečky s masovou...
Pečené šátečky s masovou...
Salát z lilku (Gaji namul)
Salát z lilku (Gaji...
Salát z lilku (Gaji namul)
Salát z lilku (Gaji namul)
Grilované lilky s bazalkovým...
Grilované lilky s...
Grilované lilky s bazalkovým...
Grilované lilky s bazalkovým...
Lilkové závitky se špenátem
Lilkové závitky se...
Lilkové závitky se špenátem
Lilkové závitky se špenátem

Řecká musaka

Co budete potřebovat

olivový olej
1 cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku
750 g mletého hovězího masa (Řekové dávají jehněčí)
1 lžička mleté skořice
100 ml bílého vína
400 g rajčat + 4–6 rajčat zvlášť
2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
sůl, pepř
2 lilky, nakrájené na kolečka
35 g másla
35 g hladké mouky
300 ml mléka
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
100 g tvrdého sýra, jemně nastrouhaného
2–3 brambory, oloupané, uvařené, nakrájené na kolečka

Jak na to?

1. V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového oleje doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.
2. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do
bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.
3. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Řecká musaka

Hlavní chod Náročné Řecká Lilek Magazín 8/2010
Průměrné hodnocení 4 (50)

Co budete potřebovat

olivový olej
1 cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku
750 g mletého hovězího masa (Řekové dávají jehněčí)
1 lžička mleté skořice
100 ml bílého vína
400 g rajčat + 4–6 rajčat zvlášť
2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
sůl, pepř
2 lilky, nakrájené na kolečka
35 g másla
35 g hladké mouky
300 ml mléka
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
100 g tvrdého sýra, jemně nastrouhaného
2–3 brambory, oloupané, uvařené, nakrájené na kolečka

Jak na to?

1. V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového oleje doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.
2. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do
bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.
3. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečené šátečky s masovou...
Pečené šátečky s masovou...
Pečené šátečky s masovou...
Pečené šátečky s masovou...
Salát z lilku (Gaji namul)
Salát z lilku (Gaji namul)
Salát z lilku (Gaji namul)
Salát z lilku (Gaji namul)
Grilované lilky s bazalkovým...
Grilované lilky s bazalkovým...
Grilované lilky s bazalkovým...
Grilované lilky s bazalkovým...
Lilkové závitky se špenátem
Lilkové závitky se špenátem
Lilkové závitky se špenátem
Lilkové závitky se špenátem

Inspirujte se podobnými recepty