×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičn...
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Co budete potřebovat

400 g vepřové plece
600 g vepřového bůčku
2 cibule
6–7 stroužků česneku
1 lžička kmínu
1–2 lžíce sádla
sůl
pepř
150 ml tmavého piva
1 lžička hladké mouky
Na špenát:
500 g mraženého špenátu
mléko
1–2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
3–4 stroužky česneku
3 lžíce smetany ke šlehání
1 žloutek
sůl
pepř
Na bramborové knedlíky:
500 g brambor
180–200 g hrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
sůl

Jak na to?

Oba druhy vepřového masa nakrájejte na kostky o hraně 3 cm a v míse je smíchejte s pokrájenou cibulí, utřeným česnekem a kmínem. Do druhého dne nechte uležet v lednici. Sádlo rozehřejte v pekáčku a zprudka na něm ze všech stran osmahněte maso. Důkladně ho osolte a opepřete. Poté sejměte z plotny, podlijte pivem, přiklopte a dejte na asi 40 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Poté odklopte a dalších 30 až 40 minut dopečte. Občas promíchejte, ať se maso opeče ze všech stran. Můžete rovněž dle potřeby podlévat vodou. Pokud chcete, zahustěte v závěru moukou. Ke konci pečení masa udělejte špenát a knedlíky. Na špenát dejte na dno hrnce trochu mléka, na něj mražený špenát a pomalu zahřívejte, aby špenát povolil. Na másle osmahněte dorůžova cibuli, přidejte mouku a opražte do světlé jíšky.
Tu poté vmíchejte ke špenátu. Přidejte rovněž česnek, smetanu rozšlehanou se žloutkem a duste do zhoustnutí. Podle chuti vše osolte a opepřete. Na knedlíky uvařte brambory ve slupce doměkka. Nechte zcela zchladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. V míse smíchejte s moukou, přidejte vejce, žloutek i špetku soli a uhněťte do pružného, ne moc lepivého těsta. Z něj udělejte knedlíky, jak jste zvyklí, někdo má rád velké, jiný víc malých. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 15–20 minut dle velikosti knedlíků. Podávejte společně vrabce, špenát, knedlíky, vše přelité výpekem z masa.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Hlavní chod Náročné Česká Vaření Magazín 10/2013
Průměrné hodnocení 4 (47)

Co budete potřebovat

400 g vepřové plece
600 g vepřového bůčku
2 cibule
6–7 stroužků česneku
1 lžička kmínu
1–2 lžíce sádla
sůl
pepř
150 ml tmavého piva
1 lžička hladké mouky
Na špenát:
500 g mraženého špenátu
mléko
1–2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
3–4 stroužky česneku
3 lžíce smetany ke šlehání
1 žloutek
sůl
pepř
Na bramborové knedlíky:
500 g brambor
180–200 g hrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
sůl

Jak na to?

Oba druhy vepřového masa nakrájejte na kostky o hraně 3 cm a v míse je smíchejte s pokrájenou cibulí, utřeným česnekem a kmínem. Do druhého dne nechte uležet v lednici. Sádlo rozehřejte v pekáčku a zprudka na něm ze všech stran osmahněte maso. Důkladně ho osolte a opepřete. Poté sejměte z plotny, podlijte pivem, přiklopte a dejte na asi 40 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Poté odklopte a dalších 30 až 40 minut dopečte. Občas promíchejte, ať se maso opeče ze všech stran. Můžete rovněž dle potřeby podlévat vodou. Pokud chcete, zahustěte v závěru moukou. Ke konci pečení masa udělejte špenát a knedlíky. Na špenát dejte na dno hrnce trochu mléka, na něj mražený špenát a pomalu zahřívejte, aby špenát povolil. Na másle osmahněte dorůžova cibuli, přidejte mouku a opražte do světlé jíšky.
Tu poté vmíchejte ke špenátu. Přidejte rovněž česnek, smetanu rozšlehanou se žloutkem a duste do zhoustnutí. Podle chuti vše osolte a opepřete. Na knedlíky uvařte brambory ve slupce doměkka. Nechte zcela zchladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. V míse smíchejte s moukou, přidejte vejce, žloutek i špetku soli a uhněťte do pružného, ne moc lepivého těsta. Z něj udělejte knedlíky, jak jste zvyklí, někdo má rád velké, jiný víc malých. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 15–20 minut dle velikosti knedlíků. Podávejte společně vrabce, špenát, knedlíky, vše přelité výpekem z masa.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Nové brambory s brynzou
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky
Brokolicovo-kukuřičné placičky

Inspirujte se podobnými recepty