Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Náročné Hlavní chod Magazín 10/2013
Náročné Hlavní chod Magazín 10/2013

Ingredience

400 g vepřové plece
600 g vepřového bůčku
2 cibule
6–7 stroužků česneku
1 lžička kmínu
1–2 lžíce sádla
sůl
pepř
150 ml tmavého piva
1 lžička hladké mouky
Na špenát:
500 g mraženého špenátu
mléko
1–2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
3–4 stroužky česneku
3 lžíce smetany ke šlehání
1 žloutek
sůl
pepř
Na bramborové knedlíky:
500 g brambor
180–200 g hrubé mouky
1 vejce + 1 žloutek
sůl

Postup přípravy

Oba druhy vepřového masa nakrájejte na kostky o hraně 3 cm a v míse je smíchejte s pokrájenou cibulí, utřeným česnekem a kmínem. Do druhého dne nechte uležet v lednici. Sádlo rozehřejte v pekáčku a zprudka na něm ze všech stran osmahněte maso. Důkladně ho osolte a opepřete. Poté sejměte z plotny, podlijte pivem, přiklopte a dejte na asi 40 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Poté odklopte a dalších 30 až 40 minut dopečte. Občas promíchejte, ať se maso opeče ze všech stran. Můžete rovněž dle potřeby podlévat vodou. Pokud chcete, zahustěte v závěru moukou. Ke konci pečení masa udělejte špenát a knedlíky. Na špenát dejte na dno hrnce trochu mléka, na něj mražený špenát a pomalu zahřívejte, aby špenát povolil. Na másle osmahněte dorůžova cibuli, přidejte mouku a opražte do světlé jíšky.
Tu poté vmíchejte ke špenátu. Přidejte rovněž česnek, smetanu rozšlehanou se žloutkem a duste do zhoustnutí. Podle chuti vše osolte a opepřete. Na knedlíky uvařte brambory ve slupce doměkka. Nechte zcela zchladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. V míse smíchejte s moukou, přidejte vejce, žloutek i špetku soli a uhněťte do pružného, ne moc lepivého těsta. Z něj udělejte knedlíky, jak jste zvyklí, někdo má rád velké, jiný víc malých. Vařte je ve vroucí osolené vodě asi 15–20 minut dle velikosti knedlíků. Podávejte společně vrabce, špenát, knedlíky, vše přelité výpekem z masa.

Pomohl vám recept?
92hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky