
Marocké kuře s bylinkami
Ingredience
4 | kuřecí čtvrtky |
sůl, pepř | |
2 | lžíce másla |
1 | velká cibule, nasekaná najemno |
5 | stroužků česneku, nasekaných |
1 | hrnek zelených oliv plněných mandlí |
2 | hrsti čerstvého koriandru, nasekaného |
2 | hrsti hladkolisté petrželky, nasekané |
2 | citrony |
1 | lžíce hladké mouky |
vařená rýže k podávání | |
Na kořenicí směs | |
---|---|
½ | lžičky sladké mleté papriky |
½ | lžičky pálivé papriky |
1 | lžička mletého kmínu |
1 | lžička mletého zázvoru |
½ | lžičky mletého koriandru |
½ | lžičky mletého pepře |
½ | lžičky soli |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte všechny ingredience na kořenicí směs a dejte ji stranou.
Kuřecí čtvrtky omyjte, osušte a důkladně je ze všech stran osolte a opepřete.
Máslo rozpalte v těžkém silnostěnném hrnci a pak na něm postupně ze všech stran opečte maso. Dejte ho stranou a do hrnce naopak vsypte cibuli (bude-li potřeba, přidejte kousek másla) a opečte ji. Přidejte česnek, krátce opečte a vsypte kořenicí směs, nechte ji rozvonět a přilijte 250 ml vody. Vařečkou ze dna i stran oškrábejte všechny připečeniny a vše přiveďte k varu. Do hrnce vraťte maso, přidejte olivy, posypte koriandrem a petrželkou, zastříkněte šťávou z 1 citronu a přiklopené dejte do trouby. Při 180 °C pečte asi 1 hodinu.
Vyndejte z trouby a z hrnce vyjměte maso i olivy, dejte je do mísy a udržujte teplé. Do výpeku vymačkejte šťávu z druhého citronu.
Hladkou mouku smíchejte se 2 lžícemi vody a kašičkou zahustěte výpek.
Přiveďte k varu, chvíli provářejte, vraťte maso a poté podávejte.