Kynutý alpský knedlík s povidlovou náplní a mákem

Jako z pravé rakouské sjezdovky. Pokud si chcete zavzpomínat na zimní lyžovačku, připravte si poctivý kynutý alpský knedlík s povidly a mákem.
Náročné Magazín 1/2012
Náročné Magazín 1/2012

Co budete potřebovat na kynutý alpský knedlík s povidlovou náplní

250 ml mléka
50 g krupicového cukru
15 g droždí
500 g polohrubé mouky
2 vejce
50 g másla + 50 g másla na polití
špetka soli
300 g švestkových povidel, promíchaných s rumem
50 g mletého máku
1–2 lžíce moučkového cukru
vanilková omáčka k podávání

Jak udělat kynutý alpský knedlík zdravější

Recept jak na kynutý alpský knedlík s povidly a mákem

  1. Zahřejte 50 ml mléka a vmíchejte do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobte 15 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut. Ke kvásku přidejte 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla pokojové teploty a zbylých 200 ml mléka. Vypracujte v hladké těsto.
  2. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 35 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté jej rozdělte na 6 dílů a každý díl pak rozmáčkněte do velikosti dlaně.
  3. Doprostřed každého dílu těsta dejte velkou lžíci povidel a spojte tak, aby vám nikde náplň neunikala. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
  4. Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, vložte pařáček potřený troškou másla a vložte knedlíky. Přikryjte pokličkou a nechte napařovat 15 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte je sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a třeba i vanilkovou omáčkou, která ke knedlíku velmi ladí. Dobrou alpskou chuť.
Pomohl vám recept?
62hodnocení

Co byste o kynutém alpském knedlíku měli vědět

Švestky jsou výborným zdrojem vlákniny, která může pozitivně ovlivňovat trávicí ústrojí. Obsahují draslík, který může přispívat ke zdravému krevnímu tlaku. Kupovaná švestková povidla bývají velice často přislazovaná, proto je důležité při jejich výběru pečlivě číst etiketu na obalu.

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky