Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Porce květákového krému s bylinkami a pečenými růžičkami květáku

KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Krémová květáková polévka nejen úžasně chutná a zahřeje vás, ale květák je také zelenina nabitá vitaminem C, který pomáhá posílit vaši imunitu a předcházet nepříjemným chřipkám a nachlazením.

Ingredience

2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibule
8 šalotek
1 stroužek česneku
2 květáky
2 řapíky celeru
½ lžičky mořské soli
mletý pepř
½ lžičky kari
½ lžičky sušeného tymiánu
1 lžička majoránky
3 kostky zeleninového bujónu
1 špetka moškátového oříšku

Jak udělat krémovou květákovou polévku zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 209  kCal
Bílkoviny 7  g
Tuky 11  g
Sacharidy 25  g

Alergeny

Mléko a výrobky z něj
Celer a výrobky z něj

Recept: jak na krémovou květákovou polévku

  1. Ve velkém kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, přilijte lžíci oleje a nechte rozehřát. Pak přidejte 8 najemno nasekaných šalotek, nadrobno nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte, dokud nezesklovatí.     
  2. Po chvíli přidejte nakrájený stroužek česneku a 2 květáky rozebrané na drobné růžičky. Očistěte 2 řapíky celeru, nasekejte je nadrobno a přidejte do hrnce.     
  3. Osolte a opepřete, přidejte ½ lžičky kari, ½ lžičky tymiánu a lžičku majoránky. Promíchejte a vše nechte pár minut opékat v hrnci. Vyjměte několik kousků květáku na závěrečné zdobení a nakrájejte na plátky. Zbytek v hrnci zalijte 1 ½ litru vody a přiveďte k varu. Nakonec vhoďte 3 kostky bujónu, stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 15 minut, dokud není květák měkký.     
  4. Polévku rozmixujte a na závěr ji zastrouhejte špetkou muškátového oříšku a ozdobte opečeným květákem. Polévka, která zahřeje, se může servírovat.
Pomohl vám recept?
117hodnocení4

Co byste o krémové květákové polévce měli vědět

Květák patří mezi zeleninu, která je bohatá na vitamin C. Ve 100 g květáku najdeme až 50 mg tohoto vitaminu. Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému.

Další videorecepty