Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Kulajda se ztraceným vejcem

Kulajda se ztraceným vejcem

Mezi poklady české kuchyně patří bezesporu recept na skromnou polévku z hub, brambor, octa a kopru. Její kouzlo tkví právě v tom, že za použití obyčejných surovin vznikne pokrm dokonalého souznění chutí. Recept na domácí kulajdu nám poslala paní Stanislava T. ze Šumperka, které velmi děkujeme. Řekněte sami, nestojí za to si tuhle staročeskou dobrotu občas uvařit? A jaké je vaše rodinné stříbro?

Ingredience

4 hrsti čerstvých hub
2 lžíce másla
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžíce hladké mouky
1 l hovězího vývaru
4 středně velké brambory
100 ml smetany 30 %
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce octa
sůl, pepř
1 svazek čerstvého kopru
Na zastřená vejce
4 vejce
1 lžíce octa

Postup přípravy

Nakrájené houby orestujte na másle dozlatova.
Přidejte kmín a sůl, promíchejte a zasypte moukou. Minutu restujte a podlijte vývarem.
Přidejte na kostky pokrájené brambory a vařte 20 minut.
V misce rozmíchejte smetanu s trochou polévky a pak přelijte do hrnce. Nechte chvíli probublat, dochuťte cukrem a octem.
Dle chuti dosolte a dopepřete, stáhněte z ohně a přidejte najemno nasekaný kopr.
Podávejte se zastřeným vejcem.

Pomohl vám recept?
5hodnocení5

Další videorecepty