
Králičí ragú s těstovinami
Ingredience
olivový olej | |
3–4 | plátky slaniny |
2 | bobkové listy |
2 | větvičky čerstvého rozmarýnu |
1 | celý králík |
1 | palice česneku |
2 | pórky |
2 | mrkve |
2 | řapíky celeru |
2 | červené cibule |
20 g | sušených hříbků |
2×400g | plechovka rajčat |
500 ml | tmavého piva |
2 | lžíce rajčatového pyré |
sůl | |
pepř | |
muškátový oříšek | |
½ | citronu |
pár větviček tymiánu | |
500 g | těstovin penne parmazán |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 110 °C. Velký, těžký, silnostěnný hrnec rozpalte na středním plameni. Přidejte lžíci oleje a nasekanou slaninu. Když se lehce opeče, vmíchejte bobkové listy a rozmarýn. Na bylinky položte celého králíka, přidejte celou palici česneku, pórek, mrkev, celer a cibuli. Pak přisypte sušené houby, přidejte obě plechovky krájených rajčat, pivo, protlak a tolik vody, aby byly všechny ingredience ponořené – zhruba 1 litr. Přiveďte k varu, pak hodně osolte, opepřete, přidejte strouhaný muškátový oříšek, přiklopte a dejte na 12 hodin péct do trouby. Nechte trochu zchladnout, vyjměte celého králíka, maso oberte od kostí a natrhejte ho do čistého hrnce. Z omáčky vylovte bylinky a pak ji rozmačkejte, aby bylo ze zeleniny téměř pyré. Podle chuti dosolte a dopepřete a chuť dotáhněte jemně strouhanou kůrou z poloviny citronu a čerstvě nasekaným tymiánem. Podávejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obale, posypané hoblinami parmazánu.