Koláč s rajčaty, kukuřicí a kozím sýrem

Náročné Magazín 3/2015
Náročné Magazín 3/2015

Ingredience

250 g špaldové mouky
½ lžičky soli
½ lžičky mletého černého pepře
125 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek + 1 vejce
Na náplň
1 malá palice česneku
200 g kozího sýra + na ozdobu
hrst čerstvých bylinek (oregano,
bazalka, tymián...)
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžíce másla
2 malé cibule, nakrájené na tenká
kolečka
1 lžička cukru
4 hrsti kukuřice
2 lžíce nasekané bazalky
300 g rajčat, na kolečka
olivový olej
4 snítky tymiánu
hustý balzamikový ocet k podávání

Postup přípravy

Do misky nebo nádoby kuchyňského robotu dejte mouku, sůl a pepř. Promíchejte a potom přidejte máslo. Propracujte ho s moukou na drobenku. Potom přidejte žloutek a 2–3 lžíce ledové vody, uhněťte hladké těsto. Pokud by špatně drželo pohromadě, přilijte trochu vody. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 200°C a připravte si suroviny na náplň.
Odřízněte vršek česneku, aby vykoukly jednotlivé stroužky. Palici položte na alobal, pokapejte olivovým olejem, tak aby zatekl mezi stroužky, zabalte a dejte ho na 45 minut do vyhřáté trouby zezlátnout a změknout. Nechte chvíli vychladnout, pak stroužky vymáčkněte ze slupek, rozmačkejte je vidličkou a smíchejte s kozím sýrem, čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Zatímco budete péct česnek, rozpusťte v pánvi se silným dnem máslo, přidejte cibuli, špetku soli a pepře a na středním plameni opékejte dozlatova. Zhruba po 5 minutách přidejte lžičku cukru, stáhněte plamen a nechte cibuli zkaramelizovat do zlatohnědé barvy – trvá to asi 20 minut. Cibule se nesmí připálit, míchejte ji na opravdu mírném ohni, případně ji podlijte lžící vody. Pak vsypte kukuřici a míchejte dalších 5 minut, aby chytila barvu. Stáhněte z ohně a vmíchejte bazalku.
Vychlazené těsto vyválejte na 3mm silný kulatý plát a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho připraveným kozím sýrem s česnekem; od kraje nechte asi 1,5 cm místa. Navrch naneste zhruba polovinu cibulovo-kukuřičné směsi, pak rozložte rajčata, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Na rajčata dejte zbytek cibule s kukuřicí a snítky tymiánu. Okraje těsta přehněte přes rajčata a potřete je prošlehaným vajíčkem. Nechte asi 15 minut v lednici vychladit.
Troubu stáhněte na 180°C a vložte do ní koláč. Pečte ho 45–55 minut; těsto by mělo zezlátnout a rajčata změknout. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a podávejte. Koláč je výborný pokladený čerstvým kozím sýrem nebo pokapaný balzamikovým octem.

Pomohl vám recept?

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky