Koláč s rajčaty, kukuřicí a kozím sýrem
Ingredience
250 g | špaldové mouky |
½ | lžičky soli |
½ | lžičky mletého černého pepře |
125 g | másla, nakrájeného na kousky |
1 | žloutek + 1 vejce |
Na náplň | |
---|---|
1 | malá palice česneku |
200 g | kozího sýra + na ozdobu |
hrst čerstvých bylinek (oregano, | |
bazalka, tymián...) | |
sůl a čerstvě mletý pepř | |
3 | lžíce másla |
2 | malé cibule, nakrájené na tenká |
kolečka | |
1 | lžička cukru |
4 | hrsti kukuřice |
2 | lžíce nasekané bazalky |
300 g | rajčat, na kolečka |
olivový olej | |
4 | snítky tymiánu |
hustý balzamikový ocet k podávání |
Postup přípravy
Do misky nebo nádoby kuchyňského robotu dejte mouku, sůl a pepř. Promíchejte a potom přidejte máslo. Propracujte ho s moukou na drobenku. Potom přidejte žloutek a 2–3 lžíce ledové vody, uhněťte hladké těsto. Pokud by špatně drželo pohromadě, přilijte trochu vody. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 200°C a připravte si suroviny na náplň.
Odřízněte vršek česneku, aby vykoukly jednotlivé stroužky. Palici položte na alobal, pokapejte olivovým olejem, tak aby zatekl mezi stroužky, zabalte a dejte ho na 45 minut do vyhřáté trouby zezlátnout a změknout. Nechte chvíli vychladnout, pak stroužky vymáčkněte ze slupek, rozmačkejte je vidličkou a smíchejte s kozím sýrem, čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Zatímco budete péct česnek, rozpusťte v pánvi se silným dnem máslo, přidejte cibuli, špetku soli a pepře a na středním plameni opékejte dozlatova. Zhruba po 5 minutách přidejte lžičku cukru, stáhněte plamen a nechte cibuli zkaramelizovat do zlatohnědé barvy – trvá to asi 20 minut. Cibule se nesmí připálit, míchejte ji na opravdu mírném ohni, případně ji podlijte lžící vody. Pak vsypte kukuřici a míchejte dalších 5 minut, aby chytila barvu. Stáhněte z ohně a vmíchejte bazalku.
Vychlazené těsto vyválejte na 3mm silný kulatý plát a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho připraveným kozím sýrem s česnekem; od kraje nechte asi 1,5 cm místa. Navrch naneste zhruba polovinu cibulovo-kukuřičné směsi, pak rozložte rajčata, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Na rajčata dejte zbytek cibule s kukuřicí a snítky tymiánu. Okraje těsta přehněte přes rajčata a potřete je prošlehaným vajíčkem. Nechte asi 15 minut v lednici vychladit.
Troubu stáhněte na 180°C a vložte do ní koláč. Pečte ho 45–55 minut; těsto by mělo zezlátnout a rajčata změknout. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a podávejte. Koláč je výborný pokladený čerstvým kozím sýrem nebo pokapaný balzamikovým octem.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
INSPIRACE
SEZNAM
ZA NÁKUPY