Jarní ptáčci

Místo klasických jidášů můžete vyzkoušet tvarovat ptáčky či jiná zvířátka dle fantazie.
Snadné Dezert Počet porcí: 24 kusů Magazín 3/2021
Snadné Dezert Počet porcí: 24 kusů Magazín 3/2021

Ingredience

25 g čerstvého droždí
80 g cukru krupice
300 ml smetany (15 %)
500 g hladké mouky
4 g soli
½ lžičky mleté kurkumy
mletý muškátový květ
½ bio citronu
3 vejce
85 g másla
48 ks celého hřebíčku
2 lžíce medu

Postup přípravy

1. V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.

2. Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.

3. Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

4. Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

5. Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.

6. Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.

Jak na to?

Pomohl vám recept?

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky