Jarní ptáčci
Ingredience
25 g | čerstvého droždí |
80 g | cukru krupice |
300 ml | smetany (15 %) |
500 g | hladké mouky |
4 g | soli |
½ | lžičky mleté kurkumy |
mletý muškátový květ | |
½ | bio citronu |
3 | vejce |
85 g | másla |
48 | ks celého hřebíčku |
2 | lžíce medu |
Postup přípravy
1. V misce vidličkou vymíchejte rozdrobené droždí s 5 g cukru, přilijte 15 ml vlažné smetany. Přidejte 10 g mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek 10–15 minut.
2. Do velké mísy prosejte zbylou mouku, sůl, kurkumu, špetku muškátového květu a přisypte zbylý cukr a kůru z omytého citronu. Do středu směsi udělejte prstem důlek a nalijte 2 žloutky, připravený kvásek, zbytek smetany a přidejte 70 g měkkého, na kostičky nakrájeného másla. Těsto hněťte v robotu nebo vařečkou 20 minut na vláčné těsto, až bude pružné a hladké.
3. Připravené těsto v míse přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili přebytečný vzduch, a rozdělte na 24 kousků stejné velikosti. Rukama vytvarujte 20 cm dlouhé válečky. Na kratší straně vytvarujte uzlík jako hlavičku ptáčka. Konec těsta stlačte mezi prsty na zobáček. Druhý, delší konec dvakrát nožem podélně nařízněte na ocásek. Ptáčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Potřete je zbylým rozšlehaným vajíčkem a do hlavičky vtlačte dva hřebíčky na očka. Nechte 20 minut odpočinout na plechu a pak vložte do trouby předehřáté na 190 °C na 15 minut.
6. Mezitím si v rendlíku zahřejte med, přidejte zbylé máslo a vymíchejte metličkou omáčku. Po upečení ptáčky potřete směsí.
Jak na to?
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY