
Kynuté borůvkové knedlíky jako od babičky

Snadné
Více než 60 minut
2/5
Česká
Vegetariánské
Pro děti
Léto
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Mouka polohrubá 500 g
- Cukr krupicový 4 člž
- Droždí čerstvé 42 g
- Mléko plnotučné 250 ml
- Vejce 1 ks
- Borůvky 700 g
- Skořice mletá
- Voda 100 ml
- Škrob kukuřičný 3 člž
- Smetana ke šlehání 300 ml
- Máslo 150 g
- Cukr moučkový 50 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Cukr krupicový 4 člž
- Droždí čerstvé 42 g
- Mléko plnotučné 250 ml
- Vejce 1 ks
- Borůvky 700 g
- Skořice mletá
- Voda 100 ml
- Škrob kukuřičný 3 člž
- Smetana ke šlehání 300 ml
- Máslo 150 g
- Cukr moučkový 50 g
Příprava
- 1Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky, lžičku cukru krupice, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj kostku droždí a posypte jej lžičkou cukru krupice. Přelijte 10 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy přilijte zbylých 240 ml vlažného mléka, rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte těsto hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout přikryté utěrkou.
- 2Po vykynutí těsto prohněťte a vyválejte na pomoučněné pracovní ploše. Pomocí dezertního talířku vykrajujte kolečka, na každé kolečko dejte 100 g omytých borůvek. Důkladně zabalte, vytvarujte v dlaních kuličky a nechte ještě 10 minut kynout. Vkládejte je do vroucí vody na cca 15 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na hladinu, otočte. Pak vyjměte knedlíky děrovanou naběračkou z vody a propíchejte vidličkou.
- 3Na borůvkový žahour dejte do kastrůlku 300 g omytých borůvek, 2 lžičky cukru krupice, špetku skořice, 100 ml vody a přiveďte k varu. V hrnečku promíchejte 3 lžičky kukuřičného škrobu se 100 ml smetany a přidejte ho do borůvkové směsi. Nechte krátce provařit. Mezitím vyšlehejte zbylých 200 ml smetany.
- 4Knedlíky rozdělte na talíře, každý přelijte rozpuštěným máslem a žahourem a ozdobte vyšlehanou smetanou a moučkovým cukrem. České léto chutná nejvíc s českými borůvkami!
- 1Do mísy nasypte 500 g polohrubé mouky, lžičku cukru krupice, špetku soli a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj kostku droždí a posypte jej lžičkou cukru krupice. Přelijte 10 ml vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy přilijte zbylých 240 ml vlažného mléka, rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte těsto hodinu nebo do zdvojnásobení objemu kynout přikryté utěrkou.
- 2Po vykynutí těsto prohněťte a vyválejte na pomoučněné pracovní ploše. Pomocí dezertního talířku vykrajujte kolečka, na každé kolečko dejte 100 g omytých borůvek. Důkladně zabalte, vytvarujte v dlaních kuličky a nechte ještě 10 minut kynout. Vkládejte je do vroucí vody na cca 15 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na hladinu, otočte. Pak vyjměte knedlíky děrovanou naběračkou z vody a propíchejte vidličkou.
- 3Na borůvkový žahour dejte do kastrůlku 300 g omytých borůvek, 2 lžičky cukru krupice, špetku skořice, 100 ml vody a přiveďte k varu. V hrnečku promíchejte 3 lžičky kukuřičného škrobu se 100 ml smetany a přidejte ho do borůvkové směsi. Nechte krátce provařit. Mezitím vyšlehejte zbylých 200 ml smetany.
- 4Knedlíky rozdělte na talíře, každý přelijte rozpuštěným máslem a žahourem a ozdobte vyšlehanou smetanou a moučkovým cukrem. České léto chutná nejvíc s českými borůvkami!
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.