
Husí kaldoun
Ingredience
1 | husí skelet |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
3 | kuličky pepře a nového koření |
2 | cibule |
200 g | husích (drůbežích) drobů, lze nahradit husími játry |
50 g | másla |
50 g | květáku |
½ | lžičky celého kmínu |
10 g | hladké mouky |
100 ml | smetany |
sůl | |
pepř | |
muškátový oříšek | |
pappardelle | |
hladkolistá petržel |
Postup přípravy
Husí skelet nebo odřezky dejte spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny, pepřem, novým kořením a 1 přepůlenou oloupanou cibulí do hrnce. Zalijte asi 3 litry vody a pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar. Droby uvařte zvlášť do měkka, pak je propláchněte studenou vodou, osušte a pokrájejte. Máslo rozpusťte v hrnci, vsypte na kousky pokrájený květák a kmín a chvíli opékejte. Přidejte zbytek kořenové zeleniny pokrájený na menší kousky a zalijte přes jemný cedník přecezeným husím vývarem. Zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a vařte půl hodiny. Zhruba 5 minut před koncem vlijte do polévky smetanu, přidejte pokrájené droby. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Podávejte s širokými nudlemi, ozdobené petrželkou.