Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

2 pomeranče + 1 pomeranč s kůrou, nakrájený na klínky
lžičky soli + na osolení husy
¼ lžičky pepře
2 lžičku cukru
2 lžičky koření pěti vůní
1 lžíce suchého sherry
1 lžíce sójové omáčky
1 chlazená husa (4 kg)
5 stroužků česneku, nasekaných
3 plátky zázvoru
2 jarní cibulky, nakrájené na 10cm kusy
750 g brambor, nakrájených na klínky
bylinky na brambory podle chuti: tymián, rozmarýn…

Postup přípravy

Škrabkou na brambory oloupejte ze 2 pomerančů jemné plátky kůry a smíchejte ji se solí, pepřem, cukrem, kořením pěti vůní, sherry a sójovou omáčkou. Odložte stranou.
Husu položte na záda do velkého pekáče, vyloženého alobalem. Břišní dutinu osolte a vmasírujte do ní nasekaný česnek. Dovnitř vložte zázvor a cibulky spolu s oloupanými pomeranči nakrájenými na čtvrtky. Celou husu pořádně potřete připravenou marinádou a nechte ji alespoň 30 minut odpočívat (můžete ji nechat marinovat i přes noc).
Troubu předehřejte na 230 °C. Husu dejte do trouby a pečte při této teplotě 10 minut. Pak ji snižte na 190 °C a pečte další 2,5–3 hodiny, podle velikosti husy. Husu zhruba každých 30 minut polévejte výpekem z pekáče. Asi po hodině pečení přikryjte prsa volně alobalem a sundejte ho v konečné fázi pečení, aby se hezky dozlatova opekla.
Asi 30 minut před koncem pečení si připravte brambory. Do pekáčku vlijte několik lžic tuku od husy, přidejte brambory, bylinky a pomeranč, osolte, opepřete a promíchejte. Brambory dejte do trouby k huse. Upečenou husu zabalte do alobalu a nechte čtvrt hodiny odpočívat. Mezitím dodělejte brambory – promíchejte je, zvyšte teplotu na 230 °C a hezky je opečte.

Pomohl vám recept?
3hodnocení5

Další videorecepty