
Husa na pomerančích s kořením pěti vůni
Ingredience
2 | pomeranče + 1 pomeranč s kůrou, nakrájený na klínky |
1½ | lžičky soli + na osolení husy |
¼ | lžičky pepře |
2 | lžičku cukru |
2 | lžičky koření pěti vůní |
1 | lžíce suchého sherry |
1 | lžíce sójové omáčky |
1 | chlazená husa (4 kg) |
5 | stroužků česneku, nasekaných |
3 | plátky zázvoru |
2 | jarní cibulky, nakrájené na 10cm kusy |
750 g | brambor, nakrájených na klínky |
bylinky na brambory podle chuti: tymián, rozmarýn… |
Postup přípravy
Škrabkou na brambory oloupejte ze 2 pomerančů jemné plátky kůry a smíchejte ji se solí, pepřem, cukrem, kořením pěti vůní, sherry a sójovou omáčkou. Odložte stranou.
Husu položte na záda do velkého pekáče, vyloženého alobalem. Břišní dutinu osolte a vmasírujte do ní nasekaný česnek. Dovnitř vložte zázvor a cibulky spolu s oloupanými pomeranči nakrájenými na čtvrtky. Celou husu pořádně potřete připravenou marinádou a nechte ji alespoň 30 minut odpočívat (můžete ji nechat marinovat i přes noc).
Troubu předehřejte na 230 °C. Husu dejte do trouby a pečte při této teplotě 10 minut. Pak ji snižte na 190 °C a pečte další 2,5–3 hodiny, podle velikosti husy. Husu zhruba každých 30 minut polévejte výpekem z pekáče. Asi po hodině pečení přikryjte prsa volně alobalem a sundejte ho v konečné fázi pečení, aby se hezky dozlatova opekla.
Asi 30 minut před koncem pečení si připravte brambory. Do pekáčku vlijte několik lžic tuku od husy, přidejte brambory, bylinky a pomeranč, osolte, opepřete a promíchejte. Brambory dejte do trouby k huse. Upečenou husu zabalte do alobalu a nechte čtvrt hodiny odpočívat. Mezitím dodělejte brambory – promíchejte je, zvyšte teplotu na 230 °C a hezky je opečte.